Την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά θέματα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, αποκαλύπτει ένα συμβάν στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα έγινε νοσοκομείο αναφοράς για κορωνοϊό, χωρίς να διαθέτει μοριακό αναλυτή. Τα δείγματα που λαμβάνονται από τους ασθενείς στέλνονται στο Πανεπιστημιακό του Ρίου και τα αποτελέσματα βγαίνουν έως και 6 μέρες αργότερα, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης αντιδραστηρίων. 

Το τελευταίο δεκαήμερο, βγήκαν θετικοί στον ιό τρεις εργαζόμενοι. Στις 14 Νοεμβρίου, ελήφθησαν δείγματα από ασθενείς και από περίπου 30 εργαζόμενους, που θεωρήθηκαν επαφές των θετικών κρουσμάτων.

Όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), οι εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται κανονικά και δεν βγήκαν σε καραντίνα. Έπειτα από 6 μέρες (20 Νοεμβρίου), έλαβαν τις απαντήσεις, από τις οποίες προέκυπτε πως 5 ήταν θετικοί στον ιό και εντελώς ασυμπτωματικοί.

Από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αγρινίου ανακοινώθηκε πως οι υγειονομικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του χώρου και η υγεία των πολιτών. Επιρρίπτουν, όμως, ευθύνες στους αρμόδιους για την έλλειψη μοριακού αναλυτή:

"Όλοι όσοι έχετε επισκεφτεί το νοσοκομείο θα έχετε δει πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας , τόσο που κάποιες φορές δημιουργούν αντιδράσεις", επισημαίνουν οι γιατροί, για να σημειώσουν:

"Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μια τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων των test μοριακού ελέγχου (PCR). Επίσημα δεν ενημερωθήκαμε για τον λόγο, ανεπίσημα μάθαμε ότι οφείλεται σε έλλειψη αντιδραστηρίων. Σίγουρα πάντως δεν οφείλεται σε αμέλεια των γιατρών του εργαστηρίου του Ρίου".

Κίνδυνος

Αντιλαμβάνεστε - σημειώνουν οι γιατροί - τον κίνδυνο διασποράς στον οποίο μας έχουν εκθέσει και έχουν εκθέσει ασθενείς και επισκέπτες:

"Αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο στον όποιο έχει εκτεθεί η λειτουργία του νοσοκομείου με την οριακή στελέχωση του σε περίπτωση εκτεταμένης διασποράς. Αντιλαμβάνεστε ότι το μόνο που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι η υπευθυνότητα των εργαζομένων που εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας".

Σύμφωνα με τους γιατρούς, αν γίνει ενδονοσοκομειακή διασπορά και δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου, να μη βγει κανείς να μιλήσει και να κρυφτεί πίσω από απρόσεκτους και ανεύθυνους γιατρούς, νοσηλευτές ή διοικητικούς που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

"Η διασπορά θα έχει άλλο ονοματεπώνυμο", σημειώνουν.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα