Το plan C (σχέδιο Γ) τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με CoViD-19.

Η πίεση στη βόρεια Ελλάδα είναι ασφυκτική και ασθενείς διακομίζονται πλέον με μεταγωγικό C- 130 σε νοσοκομεία της Αττικής (φωτογραφία πάνω). Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το αναμενόμενο, δηλαδή τον κορεσμό του συστήματος Υγείας στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τρεις νέοι διασωληνωμένοι ασθενείς από το νοσοκομείο της Δράμας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου της Καβάλας.

Αναμένουν αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να διακομιστούν με ειδικές κάψουλες στην Αττική.

Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν πως προορισμός τους είναι τα νοσοκομεία "Ευαγγελισμός", "Σωτηρία" και "Αττικόν".

Η έκρηξη των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, οδήγησε στην εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων για τις ΜΕΘ.

  • Η πρώτη, ήταν να δημιουργούνται χώροι στα νοσοκομεία εκτός ΜΕΘ, στους οποίους θα εισάγονταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
  • Η δεύτερη, ήταν η διακομιδή τους σε γειτονικά (ή λιγότερο γειτονικά) νοσοκομεία και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
  • Η τρίτη λύση, είναι αυτή που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή οι αεροδιακομιδές.

Πληρότητα

Τις τελευταίες ημέρες, η πληρότητα των ΜΕΘ ήταν στο 99%, η οποία στην πραγματικότητα ξεπερνάει το 100%, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Iatronet.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων διαμόρφωναν χώρους εκτός των μονάδων (χειρουργεία, μονάδες ανάνηψης), προκειμένου να φιλοξενήσουν διασωληνωμένους ασθενείς.

Η ζήτηση, ωστόσο, ξεπερνά σταθερά τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας, με τις υποδομές του να έχουν πλέον υπερκεραστεί από την CoViD-19.

Δημ.Κ.