Καθώς οι χώρες σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων αναφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις λοιμώξεις με COVID-19 από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι αρχές προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους για να εξοπλίσουν τις εγκαταστάσεις υγείας τους με περισσότερες και καλύτερες θεραπείες για τους ασθενείς.

Ωστόσο, παρά το ότι οι αρχές υποστηρίζουν ότι εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια, οι ασθενείς παραπονιούνται ότι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στη βασική ιατρική βοήθεια ή  σε συμβουλές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα "Οι αργές απαντήσεις από τους υπερβολικά απασχολημένους οικογενειακούς γιατρούς στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, είναι το πρώτο εμπόδιο, ενώ τα δαπανηρά τεστ για την COVID-19 είναι άλλο ένα".

Οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα είναι επίσης στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς είναι υπερβολικά καταπονημένοι και εξαντλημένοι.

Όπως υποστηρίζεται, ένα επιπρόσθετο οργανωτικό εμπόδιο είναι να μετατρέπουν τα νοσοκομεία γρήγορα θαλάμους  που δεν είχαν σχεδιαστεί για τη θεραπεία λοιμώξεων σε κέντρα COVID-19. Οι γιατροί αναφέρουν ότι αυτό οδηγεί σε κακές συνθήκες στα νοσοκομεία, με καταγγελίες από την παραβίαση πρωτοκόλλων ασφαλείας έως την έλλειψη εξοπλισμού και την υποχρέωση καταβολής τιμών για βασικά φάρμακα που θα έπρεπε να επιβαρύνουν το κράτος.

Οι γιατροί παραπονιούνται για εξάντληση και έλλειψη προσωπικού

Η Σερβία έχει 5.317 ασθενείς με COVID-19 στο νοσοκομείο, εκ των οποίων 182 βρίσκονται σε αναπνευστική υποστήριξη. Ονομαστικά, η χώρα διαθέτει 41.988 νοσοκομειακά κρεβάτια, που είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά 100.000 κατοίκους.

Αυτό που λείπει είναι το εκπαιδευμένο προσωπικό. Ο Δρ Rade Panic, από το κεντρικό νοσοκομείο στο Κράλιεβο, στην κεντρική Σερβία, δήλωσε ότι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού και η απόλυτη εστίαση στην COVID αφήνει ασθενείς που πάσχουν από άλλες ασθένειες σε κρίσιμη κατάσταση.

«Όλα εξαρτώνται από την COVID-19. Με την έλλειψη προσωπικού, τα άλλα τμήματα δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η COVID-19 δεν είναι η μόνη ασθένεια εδώ, οπότε άλλοι ασθενείς υποφέρουν λόγω της κατάστασης », δήλωσε ο Δρ Panic .

Στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το σύστημα δημόσιας υγείας διαθέτει πάνω από 3.000 κρεβάτια ικανά να παρέχουν εντατική φροντίδα σε ασθενείς με COVID-19, ενώ περίπου 1.000 έχουν ήδη καταληφθεί.

Ενώ η συνολική προσφορά της Ρουμανίας είναι καλύτερη σε σύγκριση με κάποιες άλλες χώρες της περιοχής, ίσως λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της, η ύπαρξη διαθέσιμων κλινών σε μια περιοχή δεν σημαίνει ότι άλλες περιοχές δεν παρουσιάζουν έλλειψη.

Οι γιατροί έχουν πει στα μέσα ενημέρωσης ότι τα νοσοκομεία έχουν ήδη εξαντλήσει τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας σε ορισμένες περιοχές.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, επιμένει ότι έχει τα πράγματα υπό έλεγχο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς με COVID-19 καταλαμβάνουν το 54,7% των νοσοκομειακών κρεβατιών και οι ΜΕΘ λειτουργούν με χωρητικότητα 70,8%.

Τα επίσημα στοιχεία, λένε ότι υπάρχουν περίπου 64.000 συμπτωματικοί ασθενείς στη χώρα, εκ των οποίων 4.000 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας γιατρός σε ένα δημόσιο νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη, είπε στο BIRN ότι το σύστημα υγείας επιβαρύνθηκε πολύ και κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν συνεχιστεί η αύξηση των περιπτώσεων με COVID-19.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην Κωνσταντινούπολη, που είναι το σημείο εστίασης της πανδημίας στη χώρα. Η κυβέρνηση δεν αναφέρει τα πραγματικά στοιχεία της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των περιπτώσεων αριθμού, αλλά μόνο τον αριθμό που εμφανίζει συμπτώματα », είπε ο γιατρός, προσθέτοντας ότι αυτός ο αριθμός δεν απεικονίζει ολόκληρη την κατάσταση.

Η Αλβανία έχει περισσότερους από 400 ασθενείς με COVID στο νοσοκομείο. Ο αριθμός των κρουσμάτων εκεί διπλασιάστηκε τις τελευταίες 26 ημέρες, αλλά τα ποσοστά νοσηλείας έχουν μειωθεί, από 3,4% όλων των ενεργών περιπτώσεων σε 2,8%.

Εν τω μεταξύ, μια παράλληλη αγορά για ασθενείς με COVID-19 που επιλέγουν να φροντίσουν τον εαυτό τους στο σπίτι - που αρνούνται να νοσηλευτούν αλλά έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν ιδιωτικούς γιατρούς - φαίνεται να έχει αυξηθεί.

Στο Μαυροβούνιο, με 10.207 λοιμώξεις κορωνοϊού, ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων διπλασιάστηκε από την 1η Νοεμβρίου.

Με 1.620 ενεργές περιπτώσεις για κάθε 100.000 πολίτες, το Μαυροβούνιο έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην περιοχή.

Το Μαυροβούνιο έχει ανοίξει τρία περιφερειακά κέντρα COVID-19, στην Ποντγκόριτσα, στο Μπεράνε και στο Μπαρ, ενώ σε άλλα νοσοκομεία της χώρας ορισμένα τμήματα είναι αφιερωμένα σε ασθενείς με ΧΑΠ.

 

Πηγές:
balkaninsight.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα