Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca θα υποβληθεί σε μια νέα παγκόσμια δοκιμή καθώς οι επικριτές αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προστατεύσει έως και το 90% των ανθρώπων από τον κορωνοϊό.

Ετσι, παρά τον ενθουσιασμό του κοινού από την ανακοίνωση ότι ένα τρίτο εμβόλιο ήταν επιτυχές - με ιδιαίτερη υπόσχεση για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς είναι σχετικά φθηνό και μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου - η τιμή της μετοχής της AstraZeneca μειώθηκε.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA), που χορηγεί άδεια για τα εμβόλια στη Βρετανία, να ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησής του. Ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, που έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο αποτελεί βασικό μέρος των σχεδίων ανοσοποίησης του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Εργαζόμαστε ακούραστα για να είμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση μόλις εγκριθεί από τον ανεξάρτητο ρυθμιστή MHRA. "

Ο Sir Mene Pangalos, επικεφαλής του τμήματος Ε & Α των βιοφαρμακευτικών προϊόντων της AstraZeneca, επιβεβαίωσε ότι η δοκιμή χαμηλής δόσης δεν περιλάμβανε κανένα άτομο ηλικίας άνω των 55 ετών. Αυτό οδήγησε σε ανησυχίες ότι η νεότερη ηλικία μπορεί να ήταν ένας παράγοντας για το υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας.

Οι ερευνητές δεν είχαν καμία εξήγηση για το αποτέλεσμα του 90% σε άτομα που έλαβαν μισή δόση ακολουθούμενο από μια ολόκληρη δόση του εμβολίου, αντί για δύο ολόκληρες δόσεις σε άλλα σκέλη της δοκιμής.

Την Πέμπτη η AstraZeneca δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια νέα παγκόσμια δοκιμή χρησιμοποιώντας το σχήμα χαμηλότερης δόσης. Το χρονοδιάγραμμα για την κανονιστική έγκριση και διάθεση του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη δεν πρέπει να επηρεαστεί.

Οι επικριτές ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι δοκιμές δεν περιελάμβαναν αρκετή  ποικιλομορφία, ισορροπία φύλου και ηλικίας για να ικανοποιήσουν την αμερικανική ρυθμιστική αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο Peter Openshaw, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial College London, δήλωσε ότι θα χρειαστεί να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα εάν το σκέλος της δοκιμής χαμηλής δόσης περιελάμβανε άτομα μόνο κάτω των 55 ετών.

 

Πηγές:
Guardian.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια