Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται στην περιοχή μεταξύ των γλουτών, στον κόκκυγα. Συνήθης λόγος εμφάνισης της κύστης κόκκυγα είναι η διείσδυση τριχών στο δέρμα που αναγνωρίζονται από τον οργανισμό ως ξένο σώμα προκαλώντας τη δημιουργία κύστης η οποία περιέχει τρίχες και πύον.

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας κύστης κόκκυγος;

Η ακριβής αιτία που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό της κύστης κόκκυγος δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών σε νεαρούς άνδρες μετά την εφηβεία. Χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην εμφάνιση της πάθησης είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη τριχοφυΐα, η τριβή-πίεση του δέρματος που βρίσκεται πάνω από τον κόκκυγα και ο επαναλαμβανόμενος ερεθισμός ή τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής.

Συμπτώματα της κύστης κόκκυγος

Η εμφάνιση κύστης κόκκυγος προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν ιδιαίτερη ενόχληση και πόνο στην ουρά κατά την καθιστική στάση. Επίσης, εμφανίζεται ερυθρότητα στο σημείο που συνυπάρχει με την εκροή πυώδους υλικού ή αίματος από τους πόρους τους δέρματος, τα λεγόμενα συρίγγια, στην περιοχή της κύστης. Στην οξεία φάση δημιουργείται απόστημα, δηλαδή μία δύσοσμη φλεγμονώδης κύστη που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς προκαλεί ισχυρό πόνο, δέκατα και πυρετό.

Διάγνωση

Η διάγνωση για την κύστη κόκκυγος είναι σημαντικό να γίνεται από  εξειδικευμένο χειρουργό πρωκτολόγο. Ο έμπειρος γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει με ακρίβεια την πάθηση με κλινική εξέταση του ασθενούς. Κάποιες φορές, όταν η διάγνωση δεν είναι σαφής και δημιουργείται διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα μπορεί να είναι αναγκαία η διενέργεια υπερηχογραφήματος, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.

Τρόποι αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα

Συντηρητική αντιμετώπιση

Εάν η διάγνωση γίνει έγκαιρα χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι φλεγμονής και έντονου άλγους συστήνεται η αντιμετώπιση του προβλήματος σε χρόνια βάση έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επιπλοκών.

Χειρουργική επέμβαση

Η κλασική τεχνική είναι η αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων με νυστέρι με χρήση τοπικής αναισθησίας. Στην συνέχεια στο τραύμα  μπορεί να γίνουν ράμματα (κλειστή μέθοδος) ή να μείνει ανοιχτό μέχρι να επουλωθεί (ανοιχτή μέθοδος). Μετά την χειρουργική επέμβαση ο ιατρός θα εξηγήσει στον ασθενή τη διαδικασία αλλαγής του τραύματος καθώς -ανάλογα την περίπτωση- μπορεί να προτείνει να αποτριχωθεί η περιοχή έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση τριχών στην πληγή.

Χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

Μία νέα εξελιγμένη τεχνική αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος είναι η αφαίρεση της κύστης με τη βοήθεια του χειρουργικού Laser (Laser Pilonidal Sinus Treatment). Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ότι αποτελεί μία σύντομη και ανώδυνη μέθοδο, με γρήγορη επούλωση του τραύματος και ελάχιστη απώλεια αίματος στο χειρουργείο.

Θεραπεία της κύστης κόκκυγος με τη Μέθοδο FiLaC

Πρόκειται για μία νέα πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος με φωτοπηξία. Από μία μικρή οπή που συνήθως προϋπάρχει (συρίγγιο) αφαιρείται το περιεχόμενο της κύστης και γίνεται διεξοδικός καθαρισμός της. Έπειτα, από την ίδια οπή μέσω ειδικής οπτικής ίναςεφαρμόζεται ακτινοβολία Laser, μήκους κύματος 1470nm. Με αυτόν τον τρόπο η ακτινοβολία Laser καταστρέφει την κύστη, τα συρίγγια και τις διακλαδώσεις τους.

Ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης για την κύστη κόκκυγα;

  • Διατηρήστε καθαρή την περιοχή
  • Σε περίπτωση που έχετε περιττό βάρος καλό είναι να υπάρξει μείωση αυτού
  • Αποφύγετε την καθιστική στάση
  • Να ξυρίζετε την περιοχή ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο επανεμφάνισης της κύστης

Λίγα λόγια για τον ιατρό

Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς είναι Χειρουργός- Πρωκτολόγος - Στρατιωτικός Ιατρός και Διευθυντής του LaserSurgery.

Τον Ιούνιο του 2016 μετεκπαιδεύθηκε στη Laser Χειρουργική του Πρωκτού (Lasers in Colorectal Surgery) στο νοσοκομείο St. Elizabeth στην Κολωνία, Γερμανία, με υπεύθυνο μετεκπαίδευσης τον Dr. Arne Wilhelm.

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους εξειδικεύτηκε στην Πρωκτολογία δίπλα στον διάσημο Χειρουργό – Πρωκτολόγο Dr. Pravin Gupta (Ellman International Inc. New York, United States of America & Fine Morning Hospital and Research Center, Nagpur).

Επίσης το Φεβρουάριο του 2017 ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς συμμετείχε με επιτυχία στο 21ο Εξειδικευμένο Σεμινάριο Κολοπρωκτολογίας και Αντιμετώπισης Παθήσεων του Πυελικού Εδάφους, που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης στην Ελβετία, με υπεύθυνο εκπαίδευσης τον Καθηγητή της Μονάδας Πρωκτολογίας Dr. Bruno Roche. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους παρακολούθησε στο ίδιο Νοσοκομείο το εξειδικευμένο σεμινάριο Ορθοπρωκτικής και Περινεϊκής Υπερηχογραφίας.

Το Νοέμβριο του 2018 συμμετείχε στο εξειδικευμένο σεμινάριο Πρωκτοσκόπησης Υψηλής Ευκρίνειας της Διεθνούς Εταιρείας Πρωκτικής Νεοπλασίας (International Anal Neoplasia Society – IANS) στο San Francisco που ήταν αφιερωμένο στην διάγνωση και αντιμετώπιση των προκαρκινικών (HPV) βλαβών του πρωκτού σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο