Ο εγκέφαλος υγιών ενηλίκων ανέκαμψε γρηγορότερα από ελαφρά αγγειακή πρόκληση και είχε καλύτερη επίδοση σε πολύπλοκα τεστ όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν πρωτύτερα φλαβονοειδή σε κακάο, αναφέρει ένα έρευνα.

Η έρευνα του University of Birmingham και University of Illinois που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports,έδειξε ότι 14 από 18 συμμετέχοντες είχαν βελτίωση δυο ώρες μετά την κατανάλωση φλαβονοειδών.

Οι ερευνητές επέλεξαν ενήλικες μη καπνιστές, χωρίς εγκεφαλική, καρδιακή, αγγειακή ή αναπνευστική νόσο.

Εξέτασαν 18 συμμετέχοντες πριν την κατανάλωση φλαβονοειδών σε κακάο και σε 2 χωριστές δοκιμές. Μια στην οποία έλαβαν κακάο πλούσιο σε φλαβονοειδή και άλλη με κακάο με πολύ χαμηλά επίπεδα αυτών των ουσιών.

Ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποιο είδος κακάο καταναλωνόταν σε κάθε δοκιμή.

Περίπου 2 ώρες μετά την κατανάλωση του κακάο, οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν αέρα με 5% διοξείδιο του άνθρακα-100 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό όριο,

Ο οργανισμός συνήθως αντιδρά αυξάνοντας τη ροή αίματος  προς τον εγκέφαλο. Αυτό παρέχει περισσότερο οξυγόνο και επιτρέπει στον εγκέφαλο να αποβάλλει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Οι ερευνητές μέτρησαν  την οξυγόνωση στον πρόσθιο φλοιό, περιοχή που παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων.

Αυτό επιτρέπει να μετράται πόσο καλά ο εγκέφαλος υπερασπίζεται τον εαυτό του από το υπερβάλλον  διοξείδιο του άνθρακα.

Οι ερευνητές έδωσαν πολύπλοκες εργασίες στους συμμετέχοντες για τις οποίες έπρεπε να ανταποκριθούν  ορισμένες φορές σε αντικρουόμενες απαιτήσεις.

Οι περισσότεροι είχαν ισχυρότερη και ταχύτερη απόκριση οξυγόνωσης εγκεφάλου μετά την έκθεση στα φλαβονοειδή του κακάο σε σχέση με την έναρξη ή μετά την κατανάλωση κακάο χωρίς αντιοξειδωτικά.

Μετά την πέψη των φλαβονοειδών του κακάο, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης καλύτερη επίδοση στα περισσότερο απαιτητικά νοητικά τεστ, λύνοντας προβλήματα σωστά κατά 11% πιο γρήγορα σε σχέση με την έναρξη της έρευνας ή όταν κατανάλωσαν κακάο με μειωμένα φλαβονοειδή. Υπήρχαν μετρήσιμες διαφορές στην επίδοση στις πιο εύκολες εργασίες.

Αυτό υποδεικνύει ότι τα φλαβονοειδή θα μπορούσαν να ωφελούν μόνο κατά τη διάρκεια νοητικών εργασιών που είναι πιο απαιτητικές.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν ποικίλες αντιδράσεις στα φλαβονοειδή.

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο