Το χρονικό διάστημα των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού που παραμένουν στον οργανισμό, ποικίλλει από άτομο σε άτομο, σύμφωνα με ερευνητές που μελετούν την απόκριση ανοσίας μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου των Βρυξελλών .

Ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης μιας μελέτης με περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους του πανεπιστημιακού νοσοκομείου UZ Brussels, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένα άτομα κράτησαν τα αντισώματά τους κατά του ιού περισσότερο από άλλα.

Μετά από πέντε μήνες που διήρκεσε η μελέτη, διαπιστώθηκε ότι λίγο περισσότερο από το 50% των συμμετεχόντων είχαν χάσει τα αντισώματα κατά της Covid-19 που είχαν ανιχνευτεί στο αίμα τους σε προηγούμενα στάδια, ενώ άλλοι τα κράτησαν. 

«Σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία που συνέβη αυτό», δήλωσε η καθηγήτρια Sabine Allard’’, τονίζοντας ότι ‘’μια εξήγηση θα μπορούσε να προέλθει από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων Covid-19 τη στιγμή της μόλυνσης, αλλά αυτό το σημείο πρέπει να μελετηθεί.»

Η μελέτη ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου και συμμετείχαν 2.662 άτομα από τους περίπου 3.800 υπαλλήλους του νοσοκομείου που εργάζονταν σε ιατρικές, παρα-ιατρικές και μη ιατρικές θέσεις.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος τρεις φορές- από τις 18 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου, από τις 13 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου και από τις 5 έως τις 30 Οκτωβρίου. Μόνο όσοι συμμετείχαν στη φάση 1 επιτρεπόταν να δώσουν δείγματα αίματος και στη φάση 3.

Από τους 2.152 συμμετέχοντες που δεν είχαν αντισώματα στη φάση 1, λιγότερο από το 1% (37) τα ανέπτυξαν μέχρι τη φάση 3. Από τους 185 συμμετέχοντες που είχαν αντισώματα κατά τη φάση 1, μόνο το 49,7% τα είχε ακόμη στη φάση 3.

«Από το σύνολο των 2.662 συμμετεχόντων, το 7,4% ήταν θετικό για αντισώματα Covid-19 στη φάση 1, 6,8% στη φάση 2 και 5,5% στη φάση 3», διαπίστωσε η μελέτη, σημειώνοντας ότι ο επιπολασμός των αντισωμάτων στους εργαζομένους του νοσοκομείου ήταν «σχεδόν υψηλότερος» από αυτόν που παρατηρήθηκε στον γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ένα άτομο που είχε βρεθεί θετικό στον ιό δεν ανέπτυξε απαραίτητα αντισώματα κατά του ιού.

Μεταξύ του Φεβρουαρίου και της τελευταίας φάσης της μελέτης που ήταν τον Οκτώβριο, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων που είχαν διαγνωστεί με  Covid-19 μέσω PCR τεστ αλλά δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα ήταν μεταξύ 10,2% έως 24,2%.

Πρέπει να διεξαχθεί πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί η πιθανότητα εκείνοι που δεν ανέπτυξαν αρχικά αντισώματα να το έκαναν σε μεταγενέστερο στάδιο ή να είχαν αναπτύξει διαφορετική ανοσολογική απόκριση στην Covid-19, δήλωσε ο καθηγητής Allard.

 

 

Πηγές:
Brusseltimes.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου