Του ανταποκριτή μας, Βασίλη Ιγνατιάδη

Πυρ ομαδόν από τους γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους του νοσοκομείου Δράμας κατά του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με αφορμή τη δήλωσή του ότι «το νοσοκομείο Δράμας δεν έχει πρόβλημα», η πόλη της Δράμας έχει πρόβλημα».

Με κοινή τους ανακοίνωση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο Σύλλογος Γιατρών και τα Σωματεία Νοσηλευτών και Εργαζόμενων στο νοσοκομείο, που δοκιμάζεται σκληρά από την επέλαση της πανδημίας, χαρακτηρίζουν ως «ατυχέστατη» και «προκλητικότατη» την συγκεκριμένη δήλωση, με την οποία όπως λένε ο υπουργός Υγείας προσέβαλλε τόσο τους πολίτες της Δράμας όσο και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους οποίους ουσιαστικά αποκάλεσε ψεύτες. Καλούν τον κ.Κικίλια να ανακαλέσει άμεσα τη δήλωση, που μεταθέτει όπως αναφέρουν τις ευθύνες της πολιτείας σους πολίτες και απαξιώνει την υπερπροσπάθεια που κάνει το λιγοστό προσωπικό. Παράλληλα, του ζητούν να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την ενίσχυση του νοσοκομείου σε προσωπικό, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πρωτοφανή πίεση που δέχεται.

Σημειώνεται πως το σύνολο των 12 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Δράμας είναι υπερπλήρεις εδώ και πολλές μέρες, όπως και οι τρεις κλινικές Covid του νοσηλευτικού ιδρύματος. Την περασμένη Πέμπτη έγινε η πρώτη αεροδιακομιδή στην Αθήνα τριών διασωληνωμένων ασθενών με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ένας δυστυχώς κατέληξε την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ για την ενίσχυση του νοσοκομείου μετέβη στη Δράμα κλιμάκιο γιατρών από τη Θεσσαλονίκη.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των τριών σωματείων έχει ως εξής:

«Μετά την ατυχέστατη και προκλητικότατη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Υγείας στην οποία ανέφερε ότι "Το νοσοκομείο Δράμας δεν έχει πρόβλημα, η πόλη της Δράμας έχει πρόβλημα", με την οποία προσέβαλλε τόσο τους πολίτες της Δράμας όσο και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους οποίους ουσιαστικά αποκάλεσε ψεύτες, ζητάμε δημόσια την άμεση ανάκληση αυτής της προσβλητικής δήλωσης από τον κ. Υπουργό.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό τη στιγμή που η Δράμα πλήγηκε τόσο βαριά από την πανδημία χάνοντας μέχρι στιγμής 70 συνανθρώπους μας στο Νοσοκομείο Δράμας (και άλλους 15 περίπου σε γειτονικά νοσοκομεία) ο Υπουργός Υγείας να μεταθέτει στις ευθύνες της πολιτείας στους πολίτες και να απαξιώνει την υπερπροσπάθεια, που κάνει το λιγοστό προσωπικό που έχει παραμείνει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δραμινό λαό.

Ως απόδειξη της αναγνώρισης του τραγικού ψέματος που είπε και αντί συγνώμης προς τους Δραμινούς ζητάμε:

-να προκηρύξει ΣΗΜΕΡΑ τις 50 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, που υπάρχουν στο νοσοκομείο Δράμας

-να μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 14 επικουρικούς γιατρούς

-να μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 68 νοσηλευτές, που εργάζονται με διάφορες συμβάσεις εργασίας

-να προσλάβει ΣΗΜΕΡΑ 80 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, όσους δηλαδή απέχουν από την εργασία τους γιατί νοσούν με κορωνοϊό, μέσω της λίστας επικουρικού προσωπικού.

Κύριε Κικίλια, δείτε επιτέλους την πραγματικά τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας και το Νοσοκομείο Δράμας και δώστε επείγουσες λύσεις ΤΩΡΑ.

Οι πολίτες δεν φταίνε σε τίποτα, είναι τα θύματα της τραγικής ανεπάρκειας όλων όσων κυβέρνησαν αυτή τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι δεν ψεύδονται, είναι οι μόνοι που με κραυγές αγωνίας λένε την αλήθεια.

Αν θέλετε να δείτε ποιος ψεύδεται, κοιταχτείτε απλά στον καθρέφτη σας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γιάννης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτών Ιάκωβος Σιρλαντζής.