Για πρώτη φορά, ερευνητές του ελβετικού TPH ανακάλυψαν ότι οξύς θόρυβος από αεροπλάνα τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια εντός 2 ωρών από την έκθεση.

H έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό European Heart Journal και ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια αυξάνεται κατά 33% για επίπεδα νυχτερινού θορύβου μεταξύ  40 και 50 decibels και 44% για επίπεδα άνω των  55 decibels.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ανακάλυψαν ότι ο θόρυβος από τα αεροσκάφη συνέβαλε σε περίπου 800 από 25.000 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, που συνέβησαν μεταξύ 2000 και 2015 στην περιοχή που βρίσκεται το αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

Αυτό αντιπροσωπεύει 3% όλων των παρατηρούμενων θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια, δήλωσε ο Martin Röösli,

Σύμφωνα με τον Röösli,τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με την επίδραση που έχουν στον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια, συναισθήματα όπως ο θυμός ή ο ενθουσιασμός. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δήλωσαν οι ερευνητές, αφού γνωρίζουμε ότι ο θόρυβος τη νύχτα δημιουργεί στρες και επηρεάζει τον ύπνο.

Η επίδραση του νυχτερινού θορύβου ήταν πιο εμφανής σε ήσυχες περιοχές με μικρό θόρυβο από αυτοκίνητα και τραίνα και σε ανθρώπους που ζούσαν σε πιο παλιά σπίτια που συχνά έχουν μικρότερη μόνωση και είναι πιο ευάλωτα στο θόρυβο.

Στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, πραγματοποιούνται πτήσεις από τις 23.00 ως τις 6.00. Με βάση τα αποτελέσματα της ερευνας, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το απαγορευτικό στις νυχτερινές πτήσεις μπορεί να εμποδίζει επιπλέον θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια.

Πηγές:
European Heart Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο