Μείωση από 50% έως και 72%, καταγράφηκε στα τεστ για κορωνοϊό, που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο.

Από τον Οκτώβριο, ο ημερήσιος ρυθμός είχε σχεδόν σταθεροποιηθεί στα 25.000 τεστ. Υποχώρησαν σταδιακά στα 21.000. Την Κυριακή, έφτασαν στα 12.320 και χθες έκαναν αρνητικό ρεκόρ, με μόλις 7.203 τεστ.

Το ρεκόρ της Δευτέρας αποδίδεται στο ότι αφορούσε τεστ της Κυριακής, τα οποία είναι συνήθως λιγότερα. Την προηγούμενη Δευτέρα, ωστόσο, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν σχεδόν διπλάσιος (12.698).

Ενδεικτικό της μείωσης είναι πως τετραψήφιος αριθμός τεστ είχε να καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο!

Όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει σοβαρές αποφάσεις για την άρση των lockdown ενόψει Χριστουγέννων.

Ως επίσημη δικαιολογία προβάλλεται το ότι - εξαιτίας του lockdown - δεν βρίσκεται επαρκής αριθμός πολιτών να υποβληθούν σε τεστ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο, διενεργεί καθημερινά rapid tests σε πολλές περιοχές της χώρας, τα οποία χθες ήταν 4.169 (μαζί με τα 7.203 μοριακά, δίνουν σύνολο 11.372).

Το πόσο έχουν υποχωρήσει τα τεστ, φαίνεται στο πιο κάτω γράφημα, το οποίο έχει διαμορφωθεί με βάση στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα μοριακά τεστ, τα οποία έχει επεξεργαστεί το Iatronet.

ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα της μείωσης του αριθμού των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό που συνακόλουθα οδήγησε στα μειωμένα κρούσματα των τελευταίων 24ωρων, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ:

"Στην επιδημιολογική εικόνα που περιγράφει η επίσημη ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται σωρευτικά ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται σε όλη τη χώρα. Από την εξέταση των σημερινών στοιχείων προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 11.372 τεστ (μοριακά και rapid), ενώ 5 μέρες πριν (στις 26 11) ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 31.518". 

"Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια υγειονομική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συρρίκνωση του αριθμού των τεστ στο 1/3, την ώρα που οι «σκληροί» δείκτες (διασωληνωμένοι και θάνατοι) παραμένουν δραματικά υψηλοί";

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας