Σε έναν κόσμο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, που οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε πολλές πληροφορίες  και που εκτιμούμε την ελευθερία του λόγου ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, τι μπορεί να γίνει για την καταπολέμηση της επικίνδυνης παραπληροφόρησης; 

"Όταν εμφανίστηκε η COVID-19, ήταν σαφές από την αρχή, ότι δεν ήταν απλώς μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αλλά και μια επικοινωνιακή κρίση", λέει η Melissa Fleming, η οποία ηγείται του τμήματος επικοινωνίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Με το τεράστιο δημόσιο αίτημα για πληροφορίες σχετικά με την πανδημία και την ταχεία εξάπλωση ψευδών πληροφοριών, το «infodemic» θέτει σε κίνδυνο τις ζωές. Έτσι, η Fleming ηγείται μιας εκστρατείας για να βοηθήσει την αληθινή πληροφόρηση να ξεφύγει από τον κατακλυσμό φημών και ψεμάτων.

Έχει ξεκινήσει το " Verified " - όπου οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν για καθημερινά email με τις τελευταίες ειδήσεις για την COVID-19  που προέρχονται από αξιόπιστες επιστημονικές πηγές.

Ο ΟΗΕ ενθαρρύνει επίσης τα άτομα που επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βοηθήσουν στη διάδοση πραγματικών ειδήσεων σχετικά με την πανδημία.

"Μέχρι στιγμής, έχουμε στρατολογήσει 110.000 εθελοντές πληροφοριών και τους εξοπλίζουμε  με το είδος της γνώσης σχετικά με το πώς εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση και τους ζητάμε να χρησιμεύσουν ως είδος" ψηφιακών πρώτων ανταποκριτών "σε χώρους όπου ταξιδεύει η παραπληροφόρηση", υποστηρίζει η Fleming.

Επίσης, στο podcast, ο δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Mark Little παρουσιάζει πιθανές λύσεις για το infodemic.

Έχει πλέον ξεκινήσει μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Kinzen, η οποία στοχεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο την τεχνητή νοημοσύνη και τους συντάκτες για την καταπολέμηση των διαδικτυακών φημών και ψεμάτων.

"Άρχισα να βλέπω την εξάπλωση της παραπληροφόρησης ως παγκόσμια κρίση υγείας", λέει ο Little στο World Vs Virus. "Η παραπληροφόρηση είναι σοβαρή απειλή για την κοινωνία μας.

«Ελπίζω οι τεχνολογικές πλατφόρμες να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να επιστρέψουν στις αρχικές ρίζες και τη δημοκρατική υπόσχεση που οδήγησε στη δημιουργία αυτών».

Πηγές:
weforum

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας