Αγωγή κατά του SARS-CoV-2 με νέο αντι-ιικό φάρμακο, MK-4482/EIDD-2801, ή Molnupiravir, κατέστειλε εντελώς τη μετάδοση του ιού εντός 24 ωρών, ανακάλυψαν ερευνητές του Georgia State University.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Richard Plemper, αρχικά ανακάλυψαν ότι το φάρμακο δρα έναντι ιών της γρίπης.

Δήλωσαν ότι είναι η πρώτη ένδειξη διαθέσιμου από του στόματος φαρμάκου που μπλοκάρει γρήγορα τη μετάδοση του κορωνοϊού. Το MK-4482/EIDD-2801 θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα.

Eπειδή το φάρμακο μπορεί να ληφθεί από το στόμα, η αγωγή μπορεί να αρχίσει νωρίς για πιθανό τριπλό όφελος. Να καταστείλει την εξέλιξη σε σοβαρή νόσο, να μειώσει τη φάση λοίμωξης,  να περιορίσει τον συναισθηματικλο και κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο της παρατεταμένης απομόνωσης του ασθενούς και να καταστείλει γρήγορα τοπικές εξάρσεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν από νωρίς, ότι το MK-4482/EIDD-2801 έχει ευρεία δραστηριότητα  έναντι ιών του αναπνευστικού και ότι η αγωγή σε ζώα με λοίμωξη από το στόμα μειώνει την ποσότητα εκλυόμενων σωματιδίων του ιού και τη μετάδοση.

Οι ιδιότητές του έκαναν το MK-4482/EIDD/2801 ισχυρό υποψήφιο για φαρμακολογικό  έλεγχο της  COVID-19.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το MK-4482/EIDD-2801 έναντι του SARS-CoV-2 σε μοντέλο κουναβιών για να εξετάσουν την επίδραση στον τερματισμό της εξάπλωσης.

Μόλυναν κουνάβια με τον SARS-CoV-2 και ξεκίνησαν αγωγή με το MK-4482/EIDD-2801 όταν βρέθηκε ο ιός στη μύτη τους.

Όταν έβαλαν στα ίδια κλουβιά μολυσμένα κουνάβια που ξεκίνησαν αγωγή με κουνάβια που δεν ακολούθησαν αγωγή, κανένα κουνάβι από τις επαφές των πρώτων δεν μολύνθηκε.

Αν τα δεδομένα μεταφραστούν σε ανθρώπους ασθενείς με COVID-19 που θα αντιμετωπιστούν με το φάρμακο, αυτοί θα μπορούσαν να γίνουν μη μεταδοτικοί εντός 24 ωρών μετά την έναρξη της αγωγής.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology.

Πηγές:
Nature Microbiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας