Οι ασθενείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καραντίνα. Πολλά από αυτά αφορούν την παρατεταμένη απομόνωση, την δυσκολία πρόσβασης στα νοσοκομεία αλλά και την ανησυχία νόσησης από κορωνοιό.

Το iatronet.gr μιλά με πολλούς από αυτούς τους ασθενείς, προσπαθώντας να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά πάνω απ΄όλα να περιγράψουν πως νοιώθει ένας ασθενής εν μέσω πανδημίας και lockdown.

Σημερινή προσκεκλημένη μας, η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα "ΡευΜΑζην", Κατερίνα Κουτσογιάννη.

Ένα είναι το βασικό συναίσθημα που βιώνουν οι ασθενείς κατά την διάρκειας της καραντίνας και της πανδημίας: Φόβος. Το κύριο πρόβλημα είναι το ψυχολογικό.

Η κ. Κουτσογιάννη, που είναι και η ίδια ασθενής, ανέφερε ότι εκτός από τις πρώτες μέρες που υπήρχε έλλειψη φαρμάκων δεν παρουσιάστηκαν άλλα προβλήματα αναφορικά με την πρόσβαση, με λίγα λόγια πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι ρευματοπαθείς κάνουν τις θεραπείες τους. Μόνο στις ενδοφλέβιες θεραπείες υπάρχει κάποια καθυστέρηση, καθώς γίνονται αλλά με λιγότερα άτομα, αλλά πάραυτα υπάρχει μια καλή ροή, παρά το γεγονός ότι η επαφή με τους γιατρούς ειδικά στις δημόσιες δομές είναι λίγο δύσκολη.

Το ψυχολογικό κομμάτι, όμως σύμφωνα με την κ. Κουτσογιάννη, είναι η Αχίλλειος Πτέρνα. Οι ασθενείς είναι πολύ επιβαρυμένοι και απομονωμένοι.

Θέσαμε ερώτημα και για την προθυμία εμβολιασμού, ένα μείζον ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας τους προσεχείς μήνες. "Οι δικοί μας ασθενείς - οι ρευματοπαθείς - από τις συζητήσεις που κάνω, φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να το κάνουν.

Πρέπει πάντως να σας πω ότι στην Ένωση Ασθενών είχαμε κάνει ένα σχετικό ερωτηματολόγιο. Εκεί δεν είναι καλά τα πράγματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο 36,8% των ερωτηθέντων ασθενών θέλει να εμβολιαστεί. Οι υπόλοιποι είναι διστακτικοί. Το σίγουρο είναι πάντως ότι έχουν ανέβει τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης. Ο λόγος μάλλον είναι ότι οι ασθενείς αισθάνονται πιο ασφαλείς".

Προβλήματα

Ρωτήσαμε επίσης την κ. Κουτογιάννη, ως πρόεδρο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, για το ποια προβλήματα κατέγραψε και αντιμετώπισε συνολικά η Ένωση κατά την διάρκεια του lockdown.

Οι απαντήσεις ήταν σαφείς: "Το πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, σχετίζεται με την εργασία, την ασάφεια ως προς τις ευπαθείς ομάδες, κάτι που  παραμένει ως πρόβλημα, δηλ. άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα και συννοσηρότητες έμειναν απέξω και αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται. Επίσης, υπάρχουν ελάχιστα έως πολύ μικρά ποσοστά τηλε-εργασίας κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει καθώς είναι ένας εξαιρετικός και αποδοτικός τρόπος για να μην κινδυνεύει κανείς να νοσήσει – και αυτό ισχύει και για τους ρευματοπαθείς σε πολύ μεγάλο βαθμό".

Ένά άλλο πρόβλημα σχετίζεται, σύμφωνα με την κα Κουτσογιάννη, με τις μεγάλες ελλείψεις αίματος, - "ένα θέμα για το οποίο σκοπεύουμε να κάνουμε αντίστοιχη  εκστρατεία - αλλά και το τεράστιο θέμα που αφορά τα τεστ, που δεν συνταγογραφούνται ούτε αποζημιώνονται".

Τέλος, ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ασθενείς είναι και τα fake news, καθώς άνθρωποι - ακόμη και από τον επιστημονικό χώρο - βγαίνουν και λένε στην κυριολεξία ότι τους κατέβει, χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο