'Eρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Neuroscience, επιβεβαίωσε σε πειράματα στο εργαστήριο ότι πληθυσμός νευρικών κυττάρων –RFRP-κοντά στη βάση του εγκεφάλου ενεργοποιείται σε στρεσογόνες καταστάσεις και στη συνέχεια καταστέλλει το αναπαραγωγικό σύστημα.

Η έρευνα έδειξε ότι όταν η δραστηριότητα των  RFRP αυξάνεται, καταστέλλονται οι αναπαραγωγικές ορμόνες.

Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κορτιζόλη για την καταστολή των αναπαραγωγικών ορμονών αλλά σίγησαν τα νεύρα RFRP, το αναπαραγωγικό σύστημα συνέχισε να λειτουργεί σαν να μην υπήρχε εκεί κορτιζόλη-δείχνοντας ότι τα νεύρα αυτά είναι σημαντικό κομμάτι του παζλ στην καταστολή του αναπαραγωγικού συστήματος λόγω άγχους.

Η αντίδραση ήταν πιο εμφανής στις γυναίκες.

Ο Καθηγητής Greg Anderson του Centre for Neuroendocrinology, άρχισε να ερευνά το ρόλο των νεύρων RFRP στον έλεγχο της γονιμότητας σε θηλαστικά περίπου πριν 10 χρόνια.

Όπως δήλωσε, αν και είναι γνωστό ότι στεροειδή του στρες όπως η κορτιζόλη είναι μάλλον μέρος του μηχανισμού που εμπλέκεται, είναι επίσης γνωστό ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν την αναπαραγωγή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κορτιζόλη- επομένως φαίνεται να υπάρχει κάπου στο κύκλωμα ένας χαμένος κρίκος.

Σημείωσε, ότι φάνηκε τώρα πως τα νεύρα RFRP είναι ο χαμένος κρίκος μεταξύ άγχους και υπογονιμότητας. Ενεργοποιούνται σε στρεσογόνες καταστάσεις- ίσως όταν αισθάνονται αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης- και στη συνέχεια καταστέλλουν το αναπαραγωγικό σύστημα.

Είναι πιθανό να μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για το μπλοκάρισμα δράσεων των νεύρων RFRP  και αυτό θα μελετήσει ο  ερευνητής στη συνέχεια. Θέλει να διαπιστώσει αν μπορεί να ξεπεραστεί η υπογονιμότητα λόγω στρες, με φάρμακα που μπλοκάρουν τη δράση αυτών των νεύρων.

Υπάρχουν διαθέσιμα τέτοια φάρμακα αλλά δεν έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση και πιθανόν θα χρειαστούν βελτίωση.

.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης