Το προσωπικό των νοσοκομείων που είναι στην πρώτη γραμμή, τα άτομα άνω των 80 και οι εργαζόμενοι-φροντιστές σε σπίτια θα είναι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο Covid-19 σύμφωνα με ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Ήδη έχουν επιλεχθεί και τα 50 νοσοκομεία όπου θα χορηγείται το εμβόλιο

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού ως «ιστορική στιγμή».

"Προτρέπω όλους να διαδραματίσουν τον ρόλο τους για να καταστείλουν αυτόν τον ιό και να προστατεύσουν το NHS, ενώ εκτελούν αυτό το κρίσιμο έργο", τόνισε ο ίδιος.

Ψυγεία δοχεία με δόσεις εμβολίου έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Βέλγιο και ετοιμάζονται να μεταφερθούν από ασφαλείς τοποθεσίες, στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής Stephen Powis, διευθυντής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, δήλωσε ότι παρά τις «τεράστιες πολυπλοκότητες», οι πρώτες δόσεις θα είναι έτοιμες για χορήγηση από την Τρίτη.

Η Σκωτία , η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα ξεκινήσουν επίσης τα προγράμματα εμβολιασμού τους από νοσοκομεία την Τρίτη.

Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να είναι διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις - αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ατόμων, με δύο δόσεις στο καθένα, σε απόσταση 21 ημερών.

Η Δρ June Raine, διευθύνουσα σύμβουλος της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA), δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν «πραγματική εμπιστοσύνη» στο εμβόλιο, προσθέτοντας: «Τηρούνται τα υψηλότερα πρότυπα ελέγχου, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και ποιότητας κατά τα διεθνή πρότυπα. "

Είπε επίσης, ότι το MHRA θα "παρακολουθεί πάρα πολύ προσεκτικά όλα τα θέματα ασφαλείας μετά την κυκλοφορία. Η δουλειά μας δεν τελειώνει όταν ξεκινά η διάθεση"

Η Δρ Raine δεσμεύθηκε ότι το εμβόλιο θα φτάσει σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο που το χρειάζονται - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εμπορικών συνομιλιών μετά το Brexit, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι ήταν "πλήρως προετοιμασμένοι".

Το εμβόλιο Pfizer πρέπει να φυλάσσεται στους -70C περίπου και να μεταφέρεται προσεκτικά, οπότε στην αρχή θα χορηγείται μόνο από 50 "κέντρα" νοσοκομείων.

Η NHS England λέει ότι καθώς φθάνουν περισσότερες δόσεις του εμβολίου, θα δημιουργηθούν περισσότεροι κόμβοι.

Χιλιάδες γιατροί και προσωπικό πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι σε ετοιμότητα για να κάνουν εμβολιασμούς τις επόμενες ημέρες, ακολουθούμενο από ένα σχέδιο για μαζική διανομή σε φαρμακεία, αθλητικούς χώρους και συνεδριακά κέντρα.

Επειδή το εμβόλιο Pfizer πρέπει να αποθηκευτεί και να μετακινηθεί προσεκτικά, κάθε δοχείο ελέγχεται για να διασφαλιστεί ότι τα φιαλίδια εμβολίου που έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε άριστη κατάσταση.

Κάθε κουτί περιέχει πέντε συσκευασίες των 975 δόσεων και θα χωριστούν σε μικρότερα πακέτα για να διανεμηθούν σε όλη τη χώρα και να ξεπαγώσουν.

 

Πηγές:
bbc

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα