Το εμβόλιο COVID-19 προστέθηκε στο πρόγραμμα αποζημίωσης του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση σοβαρής αναπηρίας. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παρτίδα του εμβολίου Pfizer / BioNTech που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι το πρώτο εμβόλιο COVID-19 που έχει εγκριθεί για χρήση από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA).

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το ενέταξε στο Σχέδιο Πληρωμών Ζημιών από τα εμβόλια (VDPS) για να διασφαλίσει ότι εάν κάποιος υποστεί σοβαρή αναπηρία από το εμβόλιο COVID-19 θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια.

Το VDPS είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για να βοηθήσει εκείνους που υπέστησαν, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. βλάβη λόγω της λήψης κάποιου εμβολίου και παρέχει μια εφάπαξ, αφορολόγητη πληρωμή 120.000 λιρών.

Σε αυτό το Σχέδιο έχουν συμπεριληφθεί στο παρελθόν και άλλα εμβόλια συμπεριλαμβανομένων των HPV, μηνιγγίτιδας Β και H1N1 (γρίπη των χοίρων).
Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει επίσης τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για το VDPS, το οποίο συνήθως χαρακτηρίζει μόνο εμβόλια που χορηγούνται ως μέρος της παιδικής ανοσοποίησης, για να διασφαλίσει ότι οι ενήλικες στους οποίους χορηγείται εμβόλιο COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο ή ως μέρος της ιατρικής περίθαλψης των ενόπλων δυνάμεων, θα καλύπτεται επίσης από το πρόγραμμα.

O Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος για την Αγγλία  καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά σίγουροι για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των προγραμμάτων εμβολιασμού μας. Δεν θα διαθέσουμε ένα εμβόλιο COVID-19, εκτός εάν πληροί ισχυρά πρότυπα ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας και έχει εγκριθεί για χρήση από τον ρυθμιστή φαρμάκων, το MHRA."