Έπειτα από εξήντα ημέρες καραντίνα και αφού ανακοινώθηκε τι δεν θα ανοίξει στις γιορτές ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό γίνεται γιατί δεν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την πορεία της πανδημίας.

Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή, ενώ υπάρχει μια φυσιολογική κόπωση του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Οι πολίτες είναι σε μεγάλη ένταση. Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι να είσαι περιορισμένος στο σπίτι. Ελπίζω να μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από την χριστουγεννιάτικη σεζόν".

Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. «Είναι πολύ στενάχωρο να μετατρέπεται το δελτίο θανάτων σε στατιστική. Πίσω από κάθε θάνατο βρίσκεται μια τραγωδία. Θέλουμε να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. "Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα τρίτο κύμα".

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει καιρός για να ανοίξει η νυχτερινή διασκέδαση. Υπάρχει μεγάλη διασπορά εκεί, δεν ισχύει το ίδιο για τα εστιατόρια.

"Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει η διασκέδαση μέχρι να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεδομένου ότι "κάποια στιγμή" θα πάμε σε κάποιο άνοιγμα πρέπει να κάνουμε τα αυτονόητα. Για την Πάρνηθα είπε ότι "ήταν λάθος ότι δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα", όχι ότι πήγα για γυμναστική. Κάνω την αυτοκριτική μου και βάζω τον πήχη ψηλά. 

Ερωτηθείς αν υπήρξε καθυστέρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πιθανόν να έπρεπε να κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα η βόρεια Ελλάδα, αλλά κανείς δεν το είχε εισηγηθεί.

"Είναι λάθος να αμφισβητούμε την αξία των δεδομένων", δήλωσε. Είναι βέβαιο ότι έπαιξε ρόλο ο χειμώνας. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται στα χωριά, όπου εκ των πραγμάτων η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή. "Κάνω έκκληση να αποφευχθούν οι μετακινήσεις σπίτι - σπίτι".

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]