Ρομπότ και άλλα όργανα που βοηθούν στην εκγύμναση του σώματος κατά την βάδιση μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά από κοινού  με την φυσιοθεραπεία ασθενείς, ώστε αυτοί να μπορέσουν και πάλι να αυτοεξυπηρετηθούν. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες του Cochrane Stroke Group σε ένα νέο άρθρο για το θέμα, που δημοσιεύτηκε στο Cochrane Library.

Μετά από ένα εγκεφαλικό στους ασθενείς που επιβιώνουν, παραμένουν ως γνωστόν συχνά μακροπρόθεσμοι περιορισμοί. Η βελτίωση της βάδισης είναι από τους βασικούς στόχους της αποκατάστασης.

Ρομποτικά όργανα εκγύμνασης  που είναι έτσι προγραμματισμένα ώστε να εκτελούν αυτόματα καθορισμένες λειτουργίες, όπως και άλλα βοηθήματα εκγύμνασης της βάδισης χρησιμοποιούνται από κοινού με την κλασική φυσιοθεραπεία προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους να βελτιώσουν την βάδισή τους.  

Οι επιστήμονες του Cochrane αναζήτησαν  μελέτες που καταπιάνονται με την χρήση αυτών των οργάνων για να βοηθήσουν ανθρώπους να περπατήσουν μετά από εγκεφαλικό. Βρήκαν τελικά  62 μελέτες με 2.440 ενήλικες συμμετέχοντες (με μέσο όρο ηλικίσς 47-76 έτη) που είχαν υποστεί εγκεφαλικό και μάθαιναν πάλι να περπατούν.

Τα αποτελέσματα της φυσιοθεραπείας όπως και των ηλεκτρομηχανικών και ρομποτικών οργάνων για την εκγύμναση της βάδισης συγκρίθηκαν με με τα αποτελέσματα της φυσιοθεραπείας ή της συνήθους φροντίδας. Στις περισσότερες μελέτες, η διάρκεια εκγύμνασης διήρκησε από 3 έως 4 εβδομάδες. Το μικρότερο διάστημα ήταν 10 μέρες και το μεγαλύτερο 8 εβδομάδες.

Μετά την αξιολόγηση τους αποδείχθηκε ότι τα όργανα αυτά βοήθησαν περισσότερους ανθρώπους στην αυτόνομη βάδιση (38 μελέτες, 1.567 άτομα) και αύξησαν κατά μέσο όρο την ταχύτητα της βάδισης  (42 μελέτες, 1.600 άτομα).

Οι επστήμονες αναφέρουν ότι από κοινού με την φυσιοθεραπεία βοηθούν τους ασθενείς αυτούς πολύ περισσότερο από την συνήθη θεραπεία και αποκατάσταση.

Πηγές:
Cochrane Library

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο