Έπειτα από μια μακρά περίοδο ασφυκτικής πίεσης από την επέλαση του κορωνοϊού, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας αρχίζουν να ανασαίνουν. Η αποκλιμάκωση στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, άρχισε να αποτυπώνεται εμφανώς στην προσέλευση ασθενών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων και στις νέες εισαγωγές, και σε μικρότερο βαθμό να έχει αντανάκλαση και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκεί η πίεση εξακολουθεί να είναι μεγάλη, αλλά είναι ήδη ορατές οι πρώτες αισιόδοξες ενδείξεις πως η κατάσταση βελτιώνεται.

Η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ήταν η πρώτη μετά από αρκετές εβδομάδες που άρχισε και ολοκληρώθηκε με κενές κλίνες ΜΕΘ. Είχε προηγηθεί η εφημερία στο Ιπποκράτειο, την Κυριακή, με παρόμοια εικόνα, ενώ διαθέσιμες κλίνες υπάρχουν και στο ΑΧΕΠΑ, που εφημερεύει σήμερα, Τρίτη, μαζί με το "Γ. Γεννηματάς". Κάτι ανάλογο είχε συμβεί παράλληλα έναν ολόκληρο μήνα. Την αισιοδοξία για βελτίωση της συνολικής εικόνας ενισχύει η σημαντική ελάφρυνση που καταγράφεται και στις ΜΕΘ περιφερειακών νοσοκομείων σε νομούς όπως η Πέλλα, η Δράμα και οι Σέρρες, που βρέθηκαν σε οριακή κατάσταση το προηγούμενο διάστημα.

Στο "Γ. Παπανικολάου" η εφημερία άρχισε στις 8 το πρωί της Δευτέρας με μια κενή κλίνη, σε σύνολο 44, και έκλεισε 24 ώρες αργότερα με 3 διαθέσιμες κλίνες. Στη διάρκεια της εφημερίας, το βράδυ της Δευτέρας, υπήρχαν μέχρι και 7 διαθέσιμα κρεβάτια.

"Για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον μέρες κλείσαμε την εφημερία με κενά κρεβάτια. Το γεγονός αυτό γεννά μια κατ΄ αρχήν αισιοδοξία ότι η αντανάκλαση της μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων αρχίζει να ακουμπάει και τις ΜΕΘ. Δεν φτάνει μια εφημερία για να εξαχθούν συμπεράσματα, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια. Πάντως, εγώ, που ήμουν ιδιαίτερα προσεκτικός και επιφυλακτικός το προηγούμενο διάστημα στο να μιλήσω για τάση υποχώρησης, τολμώ να πω πως κάτι τέτοιο έχει αρχίσει τώρα να φαίνεται", σημειώνει μιλώντας στο iatronet ο διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου, καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής (φωτογραφία κάτω).

Μάλιστα, όπως ανέφερε, η υποχώρηση του αριθμού των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες για περιστατικά κορωνοϊού έχει ήδη "απελευθερώσει" την Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, που λόγω των έκτακτων συνθηκών είχε μετατραπεί σε Κλινική Covid. "Από χθες, άδειασε η Κλινική από περιστατικά Covid και πλέον θα μπορεί πλέον να λειτουργεί ξανά ως Παθολογική", είπε.

Ανάλογη επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει να συμβεί με τις επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που άνοιξαν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ασφυκτικές ανάγκες διασωλήνωσης. Πέρα από τις δομημένες ΜΕΘ άλλαξε ο χαρακτήρας της ΜΑΦ σε ΜΕΘ, ενώ δημιουργήθηκε νέα ΜΕΘ στην πλαστική χειρουργική, στη Μονάδα Εγκαυμάτων, τη μοναδική σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. "Αν η υποχώρηση επιβεβαιωθεί, αυτές θα επιστρέψουν σταδιακά στην προτέρα κατάσταση, αλλά είμαστε μακριά από το να συζητάμε κάτι τέτοιο τώρα. Οι ανάγκες είναι ακόμη μεγάλες", επεσήμανε ο κ. Κιουμής, ο οποίος εφιστά την προσοχή, προκειμένου η τάση αποκλιμάκωσης να συνεχιστεί και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Μεταξύ των 41 ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ του Παπανικολάου υπάρχουν και άνθρωποι κάτω των 50 ετών, ακόμη και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. "Τα υποκείμενα νοσήματα δεν ερμηνεύουν πάντα τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθεί ένας οργανισμός. Υπάρχει και ο παράγοντας της γενετικής προδιάθεσης. Το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε οργανισμού μπορεί να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο τον ίδιο παθογόνο παράγοντα", εξηγεί ο καθηγητής.

Ανάσα και σε άλλα νοσοκομεία

Το Παπανικολάου είχε πάρει τη «σκυτάλη» της γενικής εφημερίας από το "Ιπποκράτειο", η οποία έληξε στις 8 το πρωί της Δευτέρας με τρεις κενές κλίνες ΜΕΘ σε σύνολο 25. Άλλες τρεις κενές κλίνες διαθέτει και το ΑΧΕΠΑ, που εφημερεύει σήμερα, ενώ με διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής αναμένεται να αρχίσει την εφημερία του αύριο και το Παπαγεωργίου. Στο τελευταίο καταγράφηκε σήμερα άλλη μια απώλεια υγειονομικού, καθώς κατέληξε μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ ένας 60χρονος νοσηλευτής, προϊστάμενος του Τμήματος Βραχείας Ογκολογίας του νοσοκομείου, πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Στο "στρατηγείο" του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας - ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, που έχει τον συντονισμό των διακομιδών ασθενών για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, η πίεση για την ανεύρεση κάποιας κενής κλίνης είναι πλέον μικρότερη.

"Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια βελτίωση, αλλά η εικόνα στις ΜΕΘ είναι δυναμική και αλλάζει ανά πάσα στιγμή. Τη μια στιγμή μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και σε δέκα λεπτά να έχουν καλυφθεί, ή και το αντίστροφο: να απελευθερωθούν κλίνες είτε γιατί κάποιοι πάνε καλύτερα και αποσωληνώνονται είτε γιατί δυστυχώς καταλήγουν. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υπάρχει εφησυχασμός", λέει στο iatronet η διευθύντρια του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου (φωτογραφία κάτω) και προσθέτει:

"Τα μεγάλα νοσοκομεία μπορούν να στηρίζονται από μόνα τους. Έχουν τα μέσα να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα ακόμη κι αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Το πρόβλημα είναι στα περιφερειακά νοσοκομεία, όπου υπάρχει ανάγκη διακομιδών. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια βελτίωση. Υπάρχει αισιοδοξία ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα".

Η ίδια δεν κρύβει την ησυχία της για πιθανή χαλάρωση μερίδας των πολιτών, που θα συνδυαστεί με το κλιμακωτό άνοιγμα της αγοράς ενόψει των εορτών. "Ελπίζω να έχουμε βγει σοφότεροι από την περιπέτεια του lockdown και να τηρούμε τα μέτρα και τις αποστάσεις. Αλλιώς είναι εύκολο τα πράγματα να χειροτερεύσουν και πάλι. Ξέρετε, αρκεί ο συνωστισμός μιας μέρας σε μια λαϊκή αγορά για να δούμε αυτό να αποτυπώνεται στα νοσοκομεία λίγες μέρες μετά", τονίζει.

Η εικόνα σε περιφερειακά νοσοκομεία

Σύμφωνα με την κ. Λεπτοκαρίδου, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, η βελτίωση της εικόνας είναι εμφανής και στα νοσοκομεία της περιφέρειας, που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο "κόκκινο". "Οι Σέρρες έχουν βελτίωση εδώ και καιρό. Η Δράμα έχει αρχίσει να δέχεται περιστατικά και από άλλους νομούς", είπε.

Η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τους εργαζόμενους της Δράμας, οι οποίοι έπειτα από μια εφιαλτικά δύσκολη περίοδο άρχισαν να βλέπουν με αισιοδοξία τη συνέχεια. "Από τις 12 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουμε, νοσηλεύουμε 7 ασθενείς και οι 5 είναι κενές. Υπήρξαν κάποιες αποσωληνώσεις και δυστυχώς και απώλειες τις τελευταίες μέρες. Όντως, δεχόμαστε περιστατικά και από άλλους νομούς. Χθες, έγινε διακομιδή από την Κατερίνη, τις προηγούμενες μέρες είχαμε δύο από Κιλκίς. Υπάρχει αποκλιμάκωση και στις κλινικές Covid. Πάμε καλύτερα", είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος (φωτογραφία κάτω).

Αντίστοιχη ελάφρυνση παρατηρείται και στο νομό Πέλλας. "Η προσέλευση στα δύο νοσοκομεία, Έδεσσας και Γιαννιτσών, βρίσκεται στο 30% της κορύφωσης. Στην Έδεσσα είχαμε προσέλευση 25 ατόμων στα ΤΕΠ της Παθολογικής έναντι 90 στην κορύφωση και μέσο όρο 5 νέων εισαγωγών ημερησίως. Υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα 15 - 20 απλών κρεβατιών Covid και μια κενή κλίνη ΜΕΘ», σημείωσε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης και πρόσθεσε: "Βέβαια το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο και εξακολουθεί να δίνει τη μάχη. Ειδικά στα Γιαννιτσά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με συναδέλφους σε καραντίνα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος