Το εμβόλιο κατά της covid-19 που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, έγινε το πρώτο που βλέπει δημοσιευμένα τα αποτελέσματα της κλινικής του δοκιμής, φάσης 3,  σε επιστημονικό περιοδικό και συγκεκριμένα στο Lancet, στο οποίο επιβεβαιώνονται τα αρχικά ευρήματα, ότι το εμβόλιο έχει μέση αποτελεσματικότητα 70,4%.

Δεν υπήρχαν νοσηλείες ή σοβαρά περιστατικά Covid-19 τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση σε 11.600 εθελοντές στη Βρετανία και τη Βραζιλία, αναφέρεται.

Η Καθηγήτρια Sarah Gilbert, του Oxford University, δήλωσε ότι σήμερα είναι πιθανόν η καλύτερη ημέρα του 2020. Αναφερόταν στα θετικά νέα για την ομάδα της που ήρθαν την ίδια ημέρα με την έναρξη των εμβολιασμών στη Βρετανία με το εμβόλιο της BioNTech-Pfizer. Δήλωσε ότι ‘’βλέπουμε τώρα πως το εμβόλιό μας είναι ασφαλές και πολύ αποτελεσματικό’’.

Ωστόσο παραμένουν ορισμένες ερωτήσεις για το εμβόλιο, όπως το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το σε ηλικιωμένους. Aπό τους 11.600 περίπου εθελοντές, το 12% ήταν άνω των 55 ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη