Η μάχη με τις ΜΕΘ λόγω κορωνοιού δίδεται πλέον σε πανελλαδική κλίμακα.

Το σύστημα Υγείας πιέζεται σε μεγάλο μέρος της χώρας και ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την ολένα και μεγαλύτερη ανάγκη για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω του μεγάλου αριθμού των διασωληνωμένων, εξακολουθεί να παραμένει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. Από όλες τις πλευρές καταβάλλεται προσπάθεια, να προστεθούν και άλλες ΜΕΘ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ίδιου του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αυτή τη στιγμή έχουμε 1.305 κλίνες ΜΕΘ σε όλη χώρα, 748 κλίνες Covid και 557 non-Covid, και συνεχίζονται να ανοίγουν και νέες. Από αυτές, με lockdown ενός μήνα στη χώρα, είναι  κατειλημμένες οι 1.083, από τη Λαμία και πάνω σχεδόν όλες.

Άρα, υπάρχουν συνολικά 222 διαθέσιμες κλίνες όμως στη Νότια Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργού.

Στην Θεσσαλονίκη έγινε αύξηση 300% στις ΜΕΘ και 150% στις απλές κλίνες Covid.

Τι λέει η ΠΟΕΔHΝ

Μιλήσαμε για το θέμα με τον πρόεδρο της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο.

Τα στοιχεία που μας έδωσε είναι τα εξής:

Στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη ούτε στην Θεσσαλία.Στην Στερεά Ελλάδα τό ίδιο. Και βέβαια όπως μας είπε, δεν είναι ΜΕΘ αυτές οι κλίνες που φτιάχνουν με έναν αναπνευστήρα.

Στην Αττική, οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι 26 (8 στο "Σωτηρία" -  ο "Ευαγγελισμός" έχει 29 στις 32 καθώς έδωσαν τώρα και την ΜΑΘ 12 κλινών η οποία έχει 3 ασθενείς μέσα - ουσιαστικά έχει 12 κλίνες και μαζί με αυτές του "Σωτηρία" 20, συν 3 το ΚΑΤ και 3 το "Αττικόν".

Συνολικά, λοιπόν, υπάρχουν 26 διαθέσιμες κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική. Ο κ. Γιαννάκος επέμεινε στο γεγονός ότι άλλο πράγμα είναι οι ΜΕΘ και άλλο οι ΜΑΦ.

Στην Πελοπόννησο, τέλος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Για παράδειγμα, στην Κόρινθο μεταφέρονται περιστατικά από την Θεσσαλία.  Δεν υπάρχει επίσης πίεση στην Κρήτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα