Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Καστοριά ο εντοπισμός πέντε κρουσμάτων κορωνοϊού σε ιερείς της Μητρόπολης, μεταξύ αυτών και στον Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ (φωτογραφία κάτω), έπειτα από rapid tests που διενεργήθηκαν την Τρίτη από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Ο ποιμενάρχης και δύο ακόμη ιερείς μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι δύο ιερείς βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Η Μητρόπολη έκλεισε, θα γίνει απολύμανση των χώρων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα τεστ για να διαπιστωθεί τυχόν περαιτέρω διασπορά, τόσο σε κληρικούς όσο και σε πιστούς που επισκέφθηκαν τις τελευταίες μέρες τη Μητρόπολη.

Ανησυχία γεννά η δήλωση του πρωτοσύγγελου της Ι. Μ. Καστοριάς, ως προς τον πιθανό τρόπο μετάδοσης του ιού στη Μητρόπολη, ότι παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία πιστών στις λειτουργίες, καθημερινά επισκέπτονται τον χώρο εκατοντάδες άνθρωποι για να πάρουν συσσίτιο, βοηθήματα ή στήριξη και ευχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιερείς της Μητρόπολης Καστοριάς παρουσίασαν συμπτώματα ήδη από το περασμένο Σάββατο. Το πρωί της Τρίτης ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ εμφάνισε χαμηλό πυρετό και κλήθηκε από τους συνεργάτες του γιατρός παθολόγος της πόλης. Έξω από τη μητρόπολη μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και διενεργήθηκαν rapid test στο σύνολο των ιερέων, αλλά και πολιτών που βρέθηκαν στον χώρο και είχαν κάποιες επαφές με τα γραφεία της μητρόπολης.

Διακομιδή

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά για τον μητροπολίτη και τέσσερις ακόμη ιερείς. Σύμφωνα με τον πρωτοσύγγελο της Ι.Μ. Καστοριάς, πατέρα Νικόλαο Γιαννουσά (φωτογραφία κάτω), ο μητροπολίτης ήρθε σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, με την παρέμβαση του οποίου αποφασίστηκε η διακομιδή του στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η διακομιδή έγινε το βράδυ της Τρίτης και μαζί με τον κ.Σεραφείμ μεταφέρθηκαν εκεί άλλοι δύο ιερείς που βρέθηκαν θετικοί, ο πατέρας Γεώργιος και ο πατέρας Λούππος. Οι δύο νεότεροι ασθενείς, ο πατέρας Παύλος και ο πατέρας Ιάκωβος, παρέμειναν στην Καστοριά και βρίσκονται σε περιορισμό στα κελιά τους.

Την είδηση επιβεβαίωσε σήμερα με επίσημη ανακοίνωσή της η Ι. Μ. Καστοριάς: "Ο Σεβασιμώτατος ποιμενάρχης μας κ. Σεραφείμ, εκτελώντας τα ποιμαντικά του καθήκοντα, προσβλήθηκε από τον Covid-19. Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετική. Η σκέψη και η προσευχή του αγκαλιάζουν διαρκώς την αγαπημένη του Καστοριά και τον πονεμένο λαό της. Παρακαλούμε το ευσεβές ποίμνιο να συνεχίσει να προσεύχεται για τους ασθενείς του κορονοϊού και να συμπεριλάβει στις θερμές προσευχές και τον ταπεινό ποιμένα της Καστοριάς. Με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και με πνεύμα μετάνοιας και ενότητας, δίνουμε τον κοινό αγώνα κατά της επιδημίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Καθημερινά έρχονται εκατοντάδες άνθρωποι"

 Μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Καστοριάς, και απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε ο ιός στα γραφεία της Μητρόπολης, ο πρωτοσύγγελος και στενός συνεργάτης του μητροπολίτη, πατήρ Νικόλαος Γιανουσάς, ανέφερε πως «κάθε μέρα έρχονται εκατοντάδες άνθρωποι για το φαγητό τους, τα βοηθήματά τους, ψυχολογική ενίσχυση και ευχές», σημειώνοντας πως «είναι λογικό ότι ένα μέρος αυτών των ανθρώπων που έρχονται για να καταθέσουν τον πόνο και την αγωνία τους να ήταν άρρωστοι»

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, επικαλούμενος δηλώσεις θεραπόντων γιατρών, ένας άνθρωπος που κολλάει κορωνοϊό μπορεί να αρχίσει να τον μεταδίδει από την τρίτη μέρα, αν και τα συμπτώματα αρχίζουν την πέμπτη μέρα. Δηλαδή επί δύο μέρες μεταδίδει χωρίς να έχει συμπτώματα ο ίδιος.

Αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του μητροπολίτη, ο π. Νικόλαος είπε πως είναι καλή, έχει ήπια συμπτώματα και νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο. Επικοινωνεί μαζί του, εύχεται για το ποίμνιό του και παρακαλεί να μην σταματήσουν τα συσσίτια για τους ευπαθείς ανθρώπους και οι άλλες λειτουργίες της Μητρόπολης.

Το Επισκοπείο έκλεισε, οι εγκαταστάσεις του θα απολυμανθούν και αναμένεται να ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών, η κατάσταση παρακολουθείται και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα γίνει μια πρόσκληση να προσέλθουν και πάλι στη Μητρόπολη ιερείς, προσωπικό, επίτροποι και πιθανές επαφές, ώστε να γίνουν εκ νέου rapid tests.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα