Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, η κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία έχει επιδεινωθεί. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Robert  Koch (RKI), Lothar Wieler, ανησυχεί σοβαρά. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, αναφέρει, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Lothar Wieler, θεωρεί ότι η πρόσφατη εκ νέου καταγεγραμμένη αύξηση των νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό είναι ιδιαιτέρως "ανησυχητική". Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή και έχει επιδεινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Wieler κατά την διάρκεια σχετικού briefing του Iνστιτούτου στο Βερολίνο σήμερα το πρωί.

Μια εκθετική αύξηση των νέων λοιμώξεων στη Γερμανία θα μπορούσε να συμβεί και πάλι πολύ σύντομα. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη συμμόρφωση με τα προστατευτικά μέτρα.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό που αναφέρθηκαν μέσα σε μια ημέρα κορυφώθηκε μέχρι σήμερα το πρωί: οι υγειονομικές επιτροπές ανέφεραν 23.679 νέες λοιμώξεις στο RKI. Το προηγούμενο ρεκόρ επιτεύχθηκε στις 20 Νοεμβρίου με 23.648 αναφερόμενα κρούσματα.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

"Ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών αλλά και των θανάτων αυξάνεται επίσης", δήλωσε ο Wieler. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η κατάσταση στους ηλικιωμένους και τους οίκους ευγηρίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Υπάρχουν επί του παρόντος σχεδόν διπλάσια κρούσματα συγκριτικά με την άνοιξη.

Μείωση επαφών κατά 60%

Ο Wieler αναφέρθηκε επίσης και στο εμβόλιο: "Μπορούμε να αρχίσουμε τον εμβολιασμό ήδη από το τέλος του 2020 ή τις αρχές του 2021", είπε. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) έχει ορίσει ότι πρώτα απ' όλους οι τρόφιμοι στα γηροκομεία, άτομα άνω των 80 ετών, προσωπικό με ειδικό κίνδυνο έκθεσης, νοσηλευτικό προσωπικό σε ιδρύματα με ευπαθείς ομάδες και προσωπικό σε ιατρικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις όπου νοσηλεύονται ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει πρώτα απ΄όλους να εμβολιαστούν.

Οι επαφές του πληθυσμού πρέπει, είπε, να μειωθούν κατά τουλάχιστον 60%, καθώς το σημερινό 40% δεν επαρκεί  Η Ιρλανδία και το Βέλγιο μείωσαν επιτυχώς τις επαφές σε περισσότερο από 60%, μειώνοντας έτσι συνολικά  τη μετάδοση. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για αυστηρότερα μέτρα, εάν οι επαφές δεν μειωθούν σημαντικά". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο