Ως πολύ δύσκολη για τους ασθενείς με καρκίνο κατά την διάρκεια του παρατεταμένου lockdown χαρακτήρισε την επικρατούσα κατάσταση, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών,  Ζωή Γραμματόγλου.

"Η πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη είναι γεμάτη με προβλήματα όλη αυτή την περίοδο γιατί δεν μπορεί να γίνουν οι επανέλεγχοι, για να γίνουν οι εξετάσεις είναι πολύ δύσκολο, κλείνουν συνέχεια τμήματα στα νοσοκομεία, και δεν γίνεται κανένας προσυμπτωματικός έλεγχος γιατί όλοι φοβούνται τον κορωνοιό. Οι δε επαναληπτικές εξετάσεις πάνε πίσω. Αυτά είναι τα βασικά μηνύματα που έχουμε στον σύλλογό μας".

"Οι καρκινοπαθείς φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο λόγω της πανδημίας. Το ψυχολογικό κομμάτι επίσης είναι επίσης πολύ σημαντικό. Εμείς ως σύλλογος έχουμε μεταφέρει όλες τις δράσεις διαδικτυακά, δράσεις που έχουν αποτέλεσμα γιατί πολλοί ασθενείς θέλουν να συμμετέχουν. Η κατάσταση πάντως είναι πολύ δύσκολη και δεν ξέρουμε πως θα βγει η χρονιά". 

Το πιο βασικό πρόβλημα πάντως εστιάζεται στην πρόσβαση καθώς έξω από τα νοσοκομεία με τέτοιο κρύο οι ασθενείς επιβαρύνονται  σοβαρά και κινδυνεύουν. Έχω μιλήσει πολλές φορές στις διοικήσεις για ένα σκέπαστρο και έξω από το νοσοκομείο 'Άγιος Σάββας', αλλά και σε όλες τις δομές". 

Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού, οι ασθενείς με καρκίνο έχουν αναθαρρήσει, σύμφωνα με την κ. Γραμματόγλου, λόγω των επιτυχημένων δοκιμών των εμβολίων, θεωρώντας ότι είναι ασφαλή.

"Οι δικοί μας ασθενείς θέλουν να κάνουν το εμβόλιο", είπε, "γιατί νομίζουν ότι θα τους προστατεύσει και δεν νομίζω ότι θα έχουμε αντιρρήσεις σε αυτό".

"Περνάμε μία κρίση", κατέληξε η κ. Γραμματόγλου, "Πρέπει πάση θυσία να προστατευθούμε από τον κορωνοιό, όμως ο καρκίνος δεν σταμάτησε λόγω της πανδημίας". 

Ο σύλλογος ΚΕΦΙ

Η Ζωή Γραμματόγλου είναι πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών - ΚΕΦΙ.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 και έχει κύριο μέλημά του την παροχή συναισθηματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρκίνο και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο και τα δικαιώματα των ασθενών.

Το Δ.Σ. αποτελείται αποκλειστικά από ασθενείς με καρκίνο, ώστε οι δράσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών.

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων εκτός από τους εθελοντές έχει οργανωμένη Γραμματεία, Κοινωνική και Ψυχολογική Υπηρεσία, καθώς και σταθερή εξωτερική συνεργασία με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής "Βίλχελμ Ράιχ", για τις ανάγκες των ειδικών προγραμμάτων.

Εκδίδει τριμηνιαίο περιοδικό ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ διατηρεί σχετική ιστοσελίδα https://www.anticancerath.gr/με πληροφορίες για το κοινό.

Συνεργάζεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με φορείς που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Είναι μέλος της ECPC - European Cancer Patient Coalition (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής