Η Αstellas, δημιούργησε, την μοναδική ψηφιακή πλατφόρμα,Let’s Talk Prostate Cancer Digital Atlas, με πληροφορίες στοιχεία, αναλύσεις και δεδομένα για τον καρκίνο του προστάτη, με στόχο να συμβάλλει τόσο στην αντιμετώπιση της νόσου όσο και στην ανάπτυξη πολιτικής για τη βελτίωση της φροντίδας και των εκβάσεων του καρκίνου του προστάτη,με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών.

Το πρόγραμμααναπτύχθηκε τους τελευταίους 12 μήνες από ομάδα ειδικών που συστάθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Astellas Pharma Europe Ltd. Ο Ψηφιακός Άτλας, παρέχει στοιχεία και συγκρίνει τις χώρες ως προς τα περιστατικά του καρκίνου του προστάτη, την θνησιμότητα, το ποσοστό επιβίωσης, την κλινική προσέγγιση, αλλά και την κατά κεφαλήν δαπάνη σε φάρμακα και θεραπείες για τον καρκίνο, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η καταγραφή και ανάλυση αυτών των στοιχείων έδειξε ότι:

  • Ο καρκίνος του προστάτη διαγιγνώσκεται πιο συχνά στους άνδρες, και με αυξανόμενη συχνότητα, αλλά δεν τυγχάνει τηςανάλογηςπροσοχής από τους αρμοδίους φορείς και την Πολιτεία. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη αυξάνεται: 450.000 νέες περιπτώσεις διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2018, συγκριτικά με 345.000 νέες περιπτώσεις το 2012.. Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι νέες διαγνώσεις υπολογίζονται σε περίπου 6.500 για το 2018, ενώ οι θάνατοι περίπου σε 1.850 για το ίδιο διάστημα.
  • Οι ασθενείς βιώνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο επίπεδο περίθαλψης ανά χώρα.
  • Ζητήματα όπως ο στιγματισμός, η κοινωνική απομόνωση και το χαμηλό ποσοστό αναζήτησης βοήθειας, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.
  • Οι χώρες που επενδύουν περισσότερο στη φροντίδα του καρκίνου τείνουν να επιτυγχάνουν καλύτερες εκβάσεις των ασθενών.Στην ΕΕ, μόνο τέσσερις χώρες – Αυστρία, Εσθονία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο– έχουν θέσει σε εφαρμογή ειδικούς στόχους για τη βελτίωση των εκβάσεων του καρκίνου του προστάτη. παρότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί περίπου το 25% όλων των νέων καρκίνων στους άνδρες και ευθύνεται για το 10% των θανάτων από καρκίνο[iii] στους άνδρες κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3.500 άνδρες, χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη, κάθε χρόνο, ενώ η χώρα μας υπολείπεται στην καταγραφή (REGISTRIES) για θεραπευτικές κατηγορίες όπως του Καρκίνου του Προστάτη. Το άμεσο κόστος της φροντίδας και της θεραπείας του καρκίνου ανά άτομο είναι 88€, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 154€ ανά άτομο.Πιο συγκεκριμένα για την υγειονομική περίθαλψη το 2017, η Ελλάδα δαπάνησε 1.623 € ανά άτομο, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 2.884€ που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ (κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ 9,8%).Επιπλέον η Ελλάδα δαπανά μόνο 4 € κατά κεφαλήν για φάρμακα κατά του καρκίνου, που είναι το χαμηλότερο ποσό στην Ευρώπη, μαζί με την Εσθονία. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Αυστρία ξοδεύει 108€ κατά κεφαλήν.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας(EAU), η φροντίδα και περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο του προστάτη,πρέπει να αναλαμβάνεται από μια διεπιστημονική ομάδαεμπειρογνωμόνων, να έχει μια ολιστική προσέγγιση. Μόνο 19 από τις 27 χώρες συνιστούν ρητά κάτι τέτοιο στις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες τους. Στην Ελλάδα όσον αφορά τις κατευθυντήριες οδηγίες, δεν υπάρχουν ρητές συστάσεις για κανένα από τα σημεία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, όπως είναι οι τακτικές αξιολογήσεις περίθαλψης ή αξιολογήσεις από μια ομάδα πολλαπλών ειδικοτήτων.

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Astellas Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ.Χάρης Ναρδής, παρουσιάζοντας τον Ψηφιακό Άτλαντα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που πραγματοποιήθηκε 7-10 Δεκεμβρίου 2020, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στην Astellas, με την ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών και την υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών, φροντίζουμε για τον Ασθενή και θέτουμε σε προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Ο Ψηφιακός Άτλας αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και να είναι ο καταλύτης που θα ξεκινήσει τη συζήτηση σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ασθενοκεντρικής πολιτικής σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Συλλόγων Ασθενών, Επαγγελματιών Υγείας,Υγειονομικών Αρχών και Πολιτείας, με στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικούυγειονομικούσυστήματος, που θα παρέχει τις απαιτούμενες θεραπευτικές επιλογές, στο σωστό χρόνο,προς όφελος πάντα του ασθενή με καρκίνο του προστάτη».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη