Δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί η φετινή ζήτηση για εμβόλια γρίπης, μας λένε παράγοντες της αγοράς, αφενός διότι λόγω της έντονης ανησυχίας εξαιτίας του κορωνοϊού θέλουν να εμβολιαστούν όλοι, αφετέρου διότι φημολογείται ότι αρκετοί κατάφεραν να εμβολιαστούν χωρίς ιατρική συνταγή προκαλώντας "σχετική τρύπα" στο συνολικό πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικά και τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη είχαν συνταγογραφηθεί 3.500.000 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια, εκ των οποίων είχαν εκτελεστεί 3.250.000 ιατρικές συνταγές. Από την πλευρά των εταιρειών η πληροφόρηση είναι ότι έχουν διαθέσει στην αγορά ήδη 3.850.000 εμβόλια.

Θυμίζουμε ότι για φέτος ο προγραμματισμός ήταν για 4,2 εκατ. δόσεις, αυξημένος κατά 1 εκατ. δόσεις από το περσινό διάστημα. Το 65% των εμβολίων θα διατεθούν από τη ΒΙΑΝΕΞ, δηλαδή 2,7 εκατ. εμβόλια από 2 εκατ. εμβόλια που είχε φέρει πέρυσι. Όσον αφορά τους άλλους δύο παίκτες και συγκεκριμένα τη Μylan και τη Glaxo, οι πηγές μας λένε ότι η πρώτη θα διαθέσει 850.000 εμβόλια (από 600.000 πέρυσι) και η δεύτερη 650.000 εμβόλια (από 400.000 πέρυσι).

Παρά την αύξηση όμως, η έλλειψη με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία είναι εμφανής και προέρχεται όπως λένε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και από το γεγονός ότι ένα 10% περίπου έχουν εμβολιαστεί χωρίς ιατρική συνταγή.

Έλλειψη που δεν προβλέπεται να καλύπτεται, από την τελευταία παρτίδα που πρόκειται να διατεθεί στην αγορά αυτή την εβδομάδα και η οποία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα είναι της τάξεως των 350.000 δόσεων, εκ των οποίων οι 100.000 δόσεις θα είναι από την Μylan και οι 250.000 από τη ΒΙΑΝΕΞ.

Αναφερόμενα δε ειδικότερα τα στελέχη στην έλλειψη που καταγράφεται στην αγορά, τόνισαν ότι μερίδιο ευθύνης σε αυτό έχει και κακή διανομή των εμβολίων που έχει γίνει αλλά και το ότι κάποιοι δεν διαθέτουν για αδιευκρίνιστους λόγους όλα τα εμβόλια που έχουν στην διάθεσή τους. Οπως λένε πέρυσι οι επιστροφές έφτασαν το 10% των συνολικά διακινηθέντων και αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει και φέτος.

Λόγω αυτής της αυξημένης ζήτησης για εμβολιασμό, πληροφορίες λένε ότι η Πολιτεία ζήτησε από τις εταιρείες να εξασφαλίσουν περισσότερες δόσεις αγριπικών εμβολίων, αλλά ήδη έχουν ενημερώσει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ταλανίζει όλο τον πλανήτη. Ο εμβολιασμός λογικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;