Ένα νέο lockdown τίθεται σε ισχύ στην Γερμανία μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Από την Τετάρτη κλείνουν τα καταστήματα, με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και εκείνα που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες. Καταστήματα παροχής υπηρεσιών στον κλάδο της φροιντίδας του σώματος όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, θα παραμείνουν κλειστά. Εντούτοις, ιατρικές υπηρεσίες όπως οι φυσιοθεραπείες θα είναι δυνατές.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier απευθυνόμενος με διάγγελμά του στους γερμανούς πολίτες, έκανε έκκληση να συμπεριφερθούν με αλληλεγγύη. Aπαίτησε μάλιστα να φέρουν από κοινού σε πέρας την χαραγμένη πορεία και τόνισε πως αυτό τελικά θα επιτευχθεί. Επέστησε την προσοχή στους πολίτες να περιορίσουν με κάθε τρόπο τις συναντήσεις τις ερχόμενες εβδομάδες, κάτι που πρέπει να γίνει γρήγορα και εντατικά. Δεν πρέπει να καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα αποτελέσουν τεστ για όλους.

Ο Steinmeier υπέδειξε να ληφθούν υπόψιν οι ομάδες υψηλού κινδύνου, αυτοί που είναι ήδη ασθενείς, οι γιατροί και το νοισηλευτικό προσωπικό. Οι τελευταίοι έχουν θέσει εαυτόν και έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά του κορωνοιού.

Για τις εορτές των Χριστουγέννων και τα δώρα σε φίλους και συγγενείς, ανέφερε πως αυτά μπορούν να γίνουν αργότερα, καθώς αυτό που προέχει τώρα είναι να διατηρηθεί η υγεία και να σωθούν ζωές. Ο γερμανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι επιβαρύνσεις που υφίσττανται πολίτες εδώ και τόσο καιρό δεν είναι μάταιες αλλά μπορούν να οδηγήσουν πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας. Τα πρώτα εμβόλια θα επιτραπεί να έρθουν στην χώρα ήδη από τον Δεκέμβριο και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτό, έχουν δημιουργηθεί ήδη εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, οι 180.000 γερμανοί στρατιώτες θα πρέπει να προετοιμάζονται για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ήδη πριν από 3 εβδομάδες ο υπεύθυνος στρατιωτικός αρχίατρος σύστησε καταθέτοντας σχέδιο στο Υπουργείο Άμυνας να συμπεριλάβει τον εμβολιασμό ενάντια στον κορωνοιό όλων των στρατιωτών. Αν συμφωνήσει το υπουργείο στην σύσταση, θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους στρατιώτες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια