Το ανέβασμα σκάλας 4 ορόφων σε λιγότερο από ένα λεπτό δείχνει καλή υγεία της καρδιάς, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της European Society of Cardiology (ESC).

Ο Dr. Jesús Peteiro, του University Hospital A Coruña, δήλωσε ότι το τεστ με τις σκάλες είναι εύκολος τρόπος να ελέγξει κάποιος την υγεία της καρδιάς του. Αν χρειαστεί  περισσότερο από ενάμιση λεπτό να ανέβει 4 ορόφους με τη σκάλα, η υγεία του είναι χαμηλότερα από τη βέλτιστη και καλή ιδέα θα ήταν να συμβουλευτεί γιατρό.

Ο Dr. Peteiro δήλωσε ότι οι ερευνητές θέλησαν να βρουν απλό και φτηνό τρόπο αξιολόγησης της υγείας της καρδιάς. Αυτός μπορεί να βοηθήσει γιατρούς να επιλέξουν ασθενείς για πιο εκτενείς εξετάσεις.

Η έρευνα έγινε σε 165 συμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξέταση άσκησης λόγω γνωστής ή εικαζόμενης στεφανιαίας νόσου.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονταν ο πόνος στο θώρακα, ή η δύσπνοια κατά την άσκηση. Οι συμμετέχοντες περπάτησαν ή έτρεξαν σε διάδρομο αυξάνοντας σταδιακά την ένταση και συνέχισαν μέχρι να εξαντληθούν.

Η ικανότητα άσκησης μετρήθηκε ως μεταβολικά ισοδύναμα. (METs).Μετά από χαλάρωση 15-20 λεπτών ζητήθηκε από τους ασθενείς να ανέβουν σκάλες 4 ορόφων (60 σκαλοπάτια με γοργό βήμα χωρίς να σταματήσουν αλλά και χωρίς να τρέχουν) και καταγράφηκε ο χρόνος.

 Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ METs και του χρόνου που χρειάστηκε να ανέβουν οι συμμετέχοντες τη σκάλα.

Ασθενείς που ανέβηκαν τη σκάλα σε λιγότερο από 40-45 δευτερόλεπτα πέτυχαν περισσότερα από 9-10 METs. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι 10 METs κατά το τεστ άσκησης συνδέονταν με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (1% ή λιγότερο τον χρόνο ή  10% σε 10 χρόνια). Αντίθετα, ασθενείς που χρειάστηκαν 1,5 λεπτό ή περισσότερο για να ανέβουν τη σκάλα πέτυχαν λιγότερο από 8 METs, που μεταφράζεται σε ποσοστό θνησιμότητας 2-4% το χρόνο ή 30% σε 10 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης με διάδρομο, οι ερευν ητές είχαν απεικονιστικές εξετάσεις της καρδιάς για να αξιολογήσουν τη λειτουργία της κατά την άσκηση-αν η καρδιά εργάζεται φυσιολογικό κατά την άσκηση αυτό δείχνει χαμαηλή πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα ευρήματα με τα αποτελέσματα του ανεβάσματος σκάλας. Ποσοστό 58% ασθενών που την ολοκλήρωσαν σε περισσότερο από 1.5 λεπτό είχαν μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία κατά την εξέταση με το διάδρομο.

Αντίθετα, ποσοστό 32% όσων ανέβηκαν τις σκάλες σε λιγότερο από 1 λεπτό είχαν μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία κατά την εξέταση με το διάδρομο.

Ο Dr. Peteiro, σημείωσε ότι η σχέση μεταξύ του χρόνου ανεβάσματος της σκάλας και της ικανότητας άσκησης θα ήταν παρόμοιος στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας και η λειτουργία της καρδιάς μέσω απεικόνισης θα ήταν πιο ευνοϊκά σε σχέση με ασθενείς που είχαν συμπτώματα και εικαζόμενη στεφανιαία νόσο.

 
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα