Αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών συγκεντρωθούν 20 άτομα για περισσότερες από 4 ώρες - ακόμη και εάν όλοι φορούν μάσκα - υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Στην περίπτωση που κανείς δεν φοράει μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά του ιού.

Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε χθες τον κίνδυνο υπερμετάδοσης κατά τη διάρκεια των γιορτών η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου:

"Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους, όπως είναι τα σπίτια μας, αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμα και σε ένα μόλις βράδυ. Αν ένας από τους καλεσμένους σας είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολα η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους που είναι εκεί", είπε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να καθορίσουμε την κοινωνική μας "φούσκα", δηλαδή τη μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων, που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε παρέα φέτος.

Η κ. Παπαευαγγέλου παρουσίασε το παρακάτω διάγραμμα, το οποίο δείχνει το πόσο εύκολα ένας και μόνον άνθρωπος μπορεί να μολύνει τη μία μέρα δύο, αυτοί να μολύνουν από άλλους δύο και έτσι να γίνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Κρατώντας τις αποστάσεις και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας, μπορούμε να διακόψουμε τη μόλυνση έστω και ενός από αυτούς τους δύο. Ακόμα και εάν μειώσουμε τη διασπορά σε ένα σπίτι, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ασπίδες

Τα μέτρα προστασίας πρέπει να τα σκεφτόμαστε σαν πολλές ταυτόχρονες ασπίδες, που η μία συμπληρώνει την άλλη. Κανένα από τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν είναι από μόνο του 100% αποτελεσματικό. Πρέπει να εφαρμόζουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ατομικής προστασίας, για να πετύχουμε τον σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από το να παραμείνουμε ασφαλείς, όπως δείχνει και το παρακάτω γράφημα.

Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε απόλυτα κατανοητό το ότι όλοι έχουμε ανάγκη να συναντήσουμε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας:

"Ας επινοήσουμε ασφαλείς πρακτικές για τις συναντήσεις μας. Καλό αερισμό χώρου, μικρή παρέα, τήρηση των αποστάσεων, όσο γίνεται. Και με όλα αυτά θα πετύχουμε τον στόχο μας, γιατί θα ήταν πολύ κρίμα ενώ παραμένουμε στο σπίτι λόγω της πανδημίας, να χαθούν και να εξανεμιστούν τα προβλήματα, τα αποτελέσματα όλης αυτής της συλλογικής προσπάθειας".

Χαρακτήρισε βέβαιο το ότι μία αύξηση των κρουσμάτων τις μέρες των γιορτών, εύκολα θα κατέστρεφε όλα όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο