Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει τώρα η δυνατότητα για μελέτες ύπνου στο σπίτι  με φορητό μηχάνημα που είναι απολύτως ασφαλές και με την έγκριση του ιατρικού  κόσμου  που το θεωρεί καθόλα αξιόπιστο.

Οι κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου είναι η εξέταση μελέτης ύπνου που πραγματοποιείται υπό προϋποθέσεις στο σπίτι. Στη διάρκεια της νύχτας και ενόσω το άτομο κοιμάται καταγράφονται στοιχεία για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών, του αναπνευστικού συστήματος και της θέσης του σώματος. Όπως μας λέει ο  επιστημονικός υπεύθυνος του Διαγνωστικού κέντρου «Συνδιάγνωση» κ. Επαμεινώνδας Δ. Λιάκος, η μελέτη ύπνου αποτελεί μια σημαντική εξέταση που μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση της υπνικής άπνοιας.

Οι κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου διευκολύνουν τον ασθενή και σύμφωνα με μελέτες παρέχουν ακριβή στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στη διάγνωση.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται οι κατ’ οίκον  καταγραφές ύπνου:

  • Για όσους δεν μπορούν να δεχτούν να παραμείνουν στο εργαστήριο.
  • Περιπτώσεις αδυναμίας πρόσβασης στο εργαστήριο ύπνου.
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ναρκοληψία, μόνιμη κούραση, στυτική δυσλειτουργία, αϋπνία (έλεγχος),  υπέρταση.
  • Άτομα με υψηλή κλινική πιθανότητα για υπνική άπνοια, χωρίς άλλες σοβαρές παθήσεις όπως η σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικά νοσήματα, νοσογόνο παχυσαρκία κλπ.
  • Υπνική άπνοια και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Η διαλείπουσα υποξία και η μειωμένη διάρκεια ύπνου, που χαρακτηρίζουν την υπνική άπνοια, ασκούν αρνητικές επιδράσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Τα παραπάνω οδηγούν σε ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, σε μεταβολές της νευροενδοκρινικής λειτουργίας και σε απελευθέρωση ισχυρών φλεγμονωδών μεσολαβητών, όπως του παράγοντα νέκρωσης των όγκων α (tumor necrosis factor-a,TNF -α) και της ιντερλευκίνης.

Πλεονεκτήματα μελέτης ύπνου τύπου κατ'οίκον :

  1. Είναι εντελώς ανώδυνη εξέταση και πολύ βολική για τον ασθενή.
  2. Έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία.
  3. Γίνεται στο σπίτι και έτσι δε χρειάζεται ο ασθενής να εισαχθεί στο Νοσοκομείο.
  4. Είναι πολύ πιο χαμηλού κόστους από τη μελέτη ύπνου σε Κλινική ή Νοσοκομείο.
  5. Βοηθά να γίνει και διάγνωση του αιτίου της άπνοιας και του ροχαλητού, εάν δηλαδή οφείλεται σε πρόβλημα της ρινικής περιοχής ή της περιοχής του φάρυγγα και της υπερώας, χάρη στην ψηφιακή ανάλυση του ηχογράμματος. Αυτό συνεπάγεται τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πραγματοποιούνται κατ’ οίκον καταγραφές ύπνου;

Υπάρχει μια σειρά περιπτώσεων στις οποίες δεν ενδείκνυται η μέθοδος αυτή.

Μεταξύ αυτών είναι τα παιδιά, αναφέρει ο κ. Λιάκος.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Έχει γίνει χρήση σε παιδιά, για την τεκμηρίωση του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, αφού αυτή είναι πλέον η μοναδική απόλυτη ένδειξη για αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενο-ειδών εκβλαστήσεων. Γιατί μπορεί ένα παιδί να ροχαλίζει καθημερινά, αλλά αν δεν έχει αυτό το σύνδρομο που η τεκμηρίωσή του γίνεται μόνο με τη μελέτη ύπνου στο σπίτι, δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αμυγδαλεκτομή ή αδενοτομή και να αποφύγει έτσι την επέμβαση.

Σε υπερήλικες

Σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως πνευμονοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια.

Όταν υπάρχει υποψία άλλων διαταραχών ύπνου εκτός της υπνικής άπνοιας (π.χ. ναρκοληψία).