"Είμαστε εδώ σήμερα γιατί ανησυχούμε πάρα πολύ. Γιατί το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά". Με τη φράση αυτή άρχισε τις δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης που είχε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τους πέντε δημάρχους και εκπροσώπους φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό. Η Κοζάνη παραμένει σήμερα στην κορυφή της λίστας με τους πιο επιβαρημένους νομούς της χώρας, καθώς παρόλο που έχει συμπληρώσει δύο μήνες και μια μέρα σε καθεστώς lockdown, βλέπει τον αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο να μην υποχωρεί, αλλά και να αυξάνεται.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Χρυσοχοϊδης, που συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ζήτησε από τους αυτοδιοικητικούς και τους εκπροσώπους φορέων να ερμηνεύσουν το φαινόμενο και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον έλεγχο της διασποράς. Απαντώντας σε ερωτήσεις φορέων για το αν θα επιβληθεί "lockdown Μαρτίου" τοπικά, είπε πως δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις. "Ήρθα για να σας ακούσω", ανέφερε, προσθέτοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από την αξιολόγηση των δεδομένων και τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων.

"Θα μου στέλνετε κάθε μέρα στοιχεία για τους ελέγχους"

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απευθύνθηκε στον αστυνομικό διευθυντή Κοζάνης και του είπε "θα μου στέλνετε κάθε μέρα αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχετε κάνει, πού τους κάνατε και για ποιο λόγο τους κάνατε".

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, οι οποίοι εντόπιζαν το πρόβλημα της συνεχόμενης διασποράς στην προβληματική ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών και στην ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων. Όπως αναφέρθηκε από πολλές πλευρές, ειδικά στην ύπαιθρο, αλλά και μέσα στα αστικά κέντρα του νομού, ουσιαστικά δεν γίνεται έλεγχος όσων κυκλοφορούν και όσοι θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό λόγω επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα, με αποτέλεσμα να μη μπαίνει φρένο στη διασπορά και αυτή να αυξάνεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οποίες προκύπτουν από έμμεσες αναφορές του υπουργού, υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μην επιτραπούν στην Κοζάνη τα οικογενειακά ρεβεγιόν με το όριο των 9 ατόμων από δύο οικογένειες που θα ισχύσουν για την υπόλοιπη χώρα. Ανάλογα μέτρα ενδέχεται να επιβληθούν και σε άλλους νομούς της χώρας που βρίσκονται στο "κόκκινο", ενώ οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

"Θα βάλουμε φρένο στην πανδημία"

Η πόλη και η περιοχή βασανίζεται πάρα πολλούς μήνες από τον κορωνοϊό, επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη. "Ο κορωνοϊός επιμένει και είμαστε εδώ γιατί είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε φρένο στην πανδημία και να ανοίξουμε σταδιακά την κοινωνία, την αγορά, την οικονομία και την κανονικότητα στη ζωή μας".

Ανέφερε πως πέρα από την αυστηρή τήρηση των μέτρων που ισχύουν, υπάρχει σχέδιο που θα εφαρμοστεί και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή κάθε νέου μέτρου που θα χρειαστεί προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας. Παράλληλα, έστειλε και ένα μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας πως με την έλευση και του εμβολίου, σε δύο μήνες θα αρχίσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα.

"Θέλω να πω σε όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας ότι οι συμπατριώτες μου Βορειοελλαδίτες κάνουμε κουράγιο. Σε λίγες εβδομάδες, θα αρχίσει η αποκλιμάκωση όλης αυτής της έντασης που ζούμε τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, έρχεται το εμβόλιο και σε δύο μήνες περίπου πιστεύω ότι θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται η πανδημία, και θα αρχίσει σταδιακά η κανονική μας ζωή", τόνισε, κάνοντας λόγο πως η νέα χρονιά θα είναι μια κανονική χρονιά.

Δήμαρχοι: Ελλιπής ιχνηλάτηση 

Αποτελεσματική ιχνηλάτηση και ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης της περιοχής ζήτησε ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς (φωτογραφία πάνω), προσθέτοντας πως η περιοχή δεν πρέπει να γίνει για άλλη μια φορά η "Ιφιγένεια" της Ελλάδας.

"Η ιχνηλάτηση δεν είναι αποτελεσματική. Πολλοί άνθρωποι δεν τηρούν τα μέτρα, δεν ξέρω από τι, είτε από κόπωση είτε από άγνοια ή οτιδήποτε άλλο. Χρειάζεται ενίσχυση η δύναμη της αστυνομίας στην περιοχή για να υπάρξουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι στην προσπάθεια", ανέφερε και πρόσθεσε: "η περιοχή ήταν η πρώτη που μπήκε στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown, δεν πρέπει να γίνει Ιφιγένεια. Η οικονομία της περιοχής δοκιμάζεται πάρα πολύ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η εστίαση πραγματικά δεινοπαθούν. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί σαν κερασάκι η απολιγνιτοποίηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η πανδημία είναι ένας λόγος ακόμα προκειμένου να ακούσει τις τοπικές κοινότητες. Δεν θα γίνει η Κοζάνη, η Εορδαία, το Βόιο τα Σέρβια και το Βελβεντό, για άλλη μια φορά, η Ιφιγένεια της Ελλάδος".

"Κάποιοι που νοσούν κυκλοφορούν ανάμεσά μας"

Στο ίδιο πνεύμα ο δήμαρχος Βοϊου, Χρήστος Ζευκλής (φωτογραφία πάνω), μίλησε για την ανάγκη καλύτερων ελέγχων, ενώ στηλίτευσε και την συμπεριφορά πολλών συμπολιτών του που δεν τηρούν τα μέτρα και κυκλοφορούν ενώ νοσούν.

"Υπάρχει πάντα η απειλή της αυστηροποίησης των μέτρων. Πρέπει οι συμπολίτες μας να συνετιστούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα. Είμαστε ήδη πάρα πολύ εξουθενωμένοι από αυτά τα μέτρα για να πάμε και σε ένα πιο αυστηρό lockdown, το οποίο δεν γνωρίζουμε καν αν θα είναι αποδοτικό, σχετικά με τα όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα», είπε και πρόσθεσε:

"Η ιχνηλάτηση δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Χρειάζεται εστιασμένη λειτουργία αστυνομίας σε ότι αφορά τους παραβάτες. Μερικοί απ αυτούς κυκλοφορούν ανάμεσά μας και δημιουργούν ένα κλίμα πανικού στους υπόλοιπους και διασπείρουν τον ιό. Οσοι γνωρίζουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα ή όσοι νοσούν πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να μείνουν 14 μέρες μέσα. Κάτι το οποίο μερικοί δεν τηρούν".

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης (φωτογραφία πάνω) διατύπωσε την εκτίμηση πως με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και ενεργειών που θα υποστηριχτούν από όλους, "θα καταφέρουμε σε 15 - 20 μέρες να σταματήσουμε και να μειώσουμε πολύ σημαντικά τα κρούσματα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο