"Δεν υπάρχει κανένα ρεβεγιόν. Στις 10 η ώρα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας". Με τη φράση αυτή ο Νίκος Χαρδαλιάς ξέκοψε κάθε συζήτηση για όσους προσδοκούσαν πως θα επιτραπούν οικογενειακές συναντήσεις τα βράδια της παραμονής Χριστουγέννων και της αλλαγής του χρόνου, στο πλαίσιο της μικρής χαλάρωσης των μέτρων. Ξεκαθάρισε πως αυτές θα μπορούν να γίνουν μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κατά τις μεσημεριανές ώρες, και υπό την προϋπόθεση της παρουσίας ως  9 ατόμων από δύο οικογένειες. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση αυτοπεριορισμού στους πολίτες, καλώντας τους να αποφύγουν ακόμη κι αυτές τις συναντήσεις, ειδικά στις περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

"Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε κατάχρηση της δυνατότητας που δίνεται για μια έστω μικρή χαλάρωση τις μέρες ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Να πω κάτι το οποίο το εκφράζω προσωπικά: Είναι πολύ σημαντικό σε περιοχές που υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση κάποιοι να μην κάνουμε καν χρήση αυτής της δυνατότητας που μας δίνει ο νόμος", τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για σειρά επαφών με αιρετούς και εκπροσώπους υγειονομικών φορέων και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε τη διενέργεια μαζικών και σαρωτικών ελέγχων, ειδικά μετά τις 10 το βράδυ για την τήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων, καθώς και για την αποτροπή μετακινήσεων από νομό σε νομό στη διάρκεια των εορτών, ενώ έκανε επίκληση της ατομικής ευθύνης του καθενός. "Προφανώς, σε κάθε οικογένεια δεν μπορεί να είναι ένας αστυνομικός για να ελέγχει αν είναι δύο ή τρεις οικογένειες ή αν είναι 9 ή 10 τα άτομα", είπε, και κάλεσε τους πολίτες να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε συναθροίσεις ή να αποχωρήσουν από αυτές αν δουν πως δεν πληρούνται οι όροι.

Για τη σημερινή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία, επεσήμανε πως παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, παρά την ικανοποίηση για την αργή αλλά σταθερή μείωση των κρουσμάτων. "Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό να δώσει τη λάθος μετάφραση", υπογράμμισε, εξηγώντας πως μπορεί η περιοχή να έχει επανέλθει στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που είχε στις 26 Οκτωβρίου, αλλά η πίεση στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τότε. Είναι ενδεικτικό πως στις ΜΕΘ της Κ. Μακεδονίας νοσηλεύονται 181 άτομα, έναντι 35 στις 26 Οκτωβρίου.

"Πολύ εύκολα, αν τα Χριστούγεννα δεν προσέξουμε, να επανέλθουμε στις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε πριν λίγα 24ωρα", είπε, τονίζοντας πως είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Ο κ. Χαρδαλιάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown και σε άλλες περιοχές, πέραν της Δυτικής Αττικής, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Κοζάνης, όπου οι ημερήσιες εισαγωγές αυξάνονται αντί να μειώνονται.

"Με βάση τα πραγματικά στοιχεία, τόσο οι επιδημιολόγοι μας όσο και οι υπηρεσίες μας αξιολογούμε κάθε μέρα την κατάσταση. Όλα τα εργαλεία είναι πάνω στο τραπέζι", είπε.

Ο υφυπουργός είχε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη, και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου.

Στη συνέχεια, στο Δημαρχείο συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και είχε σύσκεψη με τη συμμετοχή επιτελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, και αργότερα βρέθηκε στο Πανόραμα, όπου συνάντησε δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του αργά το βράδυ με σύσκεψη με τους διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;