Τεράστια είναι η εξέλιξη σε προηγμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες. Η παρέμβαση γίνεται στο αίτιο που προκαλεί τη νόσο, η οποία αντιμετωπίζεται απολύτως στοχευμένα, όπως αναφέρθηξε πρόσφατα σε διαδικτυακή εκδήλωση της Novartis, με θέμα "Cell & Gene Media Masterclass", από τους Γρηγόριο Ρομπόπουλο (Chief Scientific Officer), Αλέξανδρο Γιαλλουρίδη (Regional Medical Lead, Cell & Gene) και Αθανάσιο Σακοράφα (Head Patient Access & Health Policy).

Σύμφωνα με τους ομιλητές της εκδήλωσης, οι κυτταρικές και οι γονιδιακές θεραπείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση ή την εξουδετέρωση της ανάγκης για θεραπείες που πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς, συχνά δια βίου.

Η εταιρεία - είπαν - εξελίσσει την ιατρική πρακτική με άπαξ, δυνητικά θεραπευτικές κυτταρικές και γονιδιακές αγωγές, που απαιτούν χορήγηση μόνο μία φορά για ασθενείς με σοβαρά, σπάνια και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα.

Οι νέες αυτές θεραπείες δίνουν την ευκαιρία επανεξέτασης του τρόπου με τον οποίο το σύστημα Υγείας μας διαχειρίζεται τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη φροντίδα και τις σχετικές δαπάνες για αυτούς τους ασθενείς.

Χρησιμοποιεί μικρά μόρια, πεπτίδια και πρωτεΐνες. Η θεραπεία περιλαμβάνει ένα μικρό (περισσότερα φάρμακα) ή μεγάλο (βιολογικοί παράγοντες) μόριο που μιμείται ή διαταράσσει τις διεργασίες που σχετίζονται με μια πάθηση ή ένα νόσημα.

Χρησιμοποιεί DNA, RNA, κύτταρα. Επαναπρογραμματίζει τον οργανισμό για απευθείας καταπολέμηση του νοσήματος.

Πολλές συμβατικές θεραπείες πρέπει να λαμβάνονται με χάπι, ένεση ή έγχυση σε συνεχή βάση, και συνήθως η επίδραση της θεραπείας σταματά όταν διακόπτεται η χορήγηση του φαρμάκου.

Στις νέες αυτές παρεμβάσεις, η επίδραση της θεραπείας μπορεί να είναι μόνιμη έπειτα από μία μόνο χορήγηση.

Τα παραδοσιακά φάρμακα λαμβάνονται με κατάποση, ένεση ή έγχυση και ενεργούν εντός του οργανισμού. Τα γονίδια ή τα κύτταρα τροποποιούνται ή αντικαθίστανται εκτός του οργανισμού και, στη συνέχεια, επιστρέφουν στον ασθενή

Παρέχεται, έτσι, η δυνατότητα μεταμόρφωσης της ιατρικής πρακτικής, ανακόπτοντας την εξέλιξη της νόσου ή ελαττώνοντας την υποκείμενη αιτία του νοσήματος

Τα κύτταρα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία όλων των έμβιων όντων, ενώ τα γονίδια βρίσκονται βαθιά εντός των κυττάρων. Τα γονίδια είναι μικρά κομμάτια DNA που μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες και οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του οργανισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο