H ομιλία του Υφυπουργού ‘Ερευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του ''4ου Pharma Transformation- COVID-19 deep dive''.έχει ως εξης.

‘’Ο πλανήτης βιώνει έντονα το δεύτερο κύμα της πανδημίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, με σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την παγκόσμια οικονομία. Ταυτόχρονα, η εξάπλωση της πανδημίας φέρνει όμως τους ερευνητές στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισής της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η επιστημονική Κοινότητα και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες κατάφεραν να δημιουργήσουν εμβόλια τα οποία αποπνέουν αισιοδοξία και δίνουν την ελπίδα πως στο άμεσο μέλλον θα έχουμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων και των απωλειών. Στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του ιού σχεδιάσαμε την εμβληματική δράση για την επιδημιολογική μελέτη του κορωνοϊου με τη συμμετοχή 6 ερευνητικών κέντρων και 4 Πανεπιστημίων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της εμβληματικής δράσης είναι πολύ σημαντικά, καθώς ομάδα Ελλήνων επιστημόνων σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν και δημιούργησαν ένα αποτελεσματικό τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού, μία σημαντική επιτυχία για την επιστημονική μας Κοινότητα.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των ερευνητικών κέντρων και την σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. 

Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι πετύχαμε την εξαίρεση από το Νέο Μισθολόγιο των Ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα μη χρηματοδοτούμενα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την αύξηση της ταχύτητας διενέργειας πληρωμών στα έργα. 

Το όφελος της νομοθετικής αυτής διάταξης είναι διπλό. Από τη μία οι ερευνητές παραμένουν στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους και ταυτόχρονα οι Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού μπορούν να ξεκινήσουν να σκέφτονται  σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής στην χώρα. Την ίδια στιγμή, τα ερευνητικά κέντρα αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία και μπορούν να προσαρμοστούν πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια πραγματικότητα, καθώς έχουν την δυνατότητα να προσλαμβάνουν ερευνητές διεθνούς κύρους με πιο ανταγωνιστικούς μισθούς. 

Προωθούμε επιπλέον διατάξεις για την έρευνα, όπως τη συγκρότηση και την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου των τεχνοβλαστών για τις εταιρείες που προήλθαν από επιστήμονες σε  πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, έχοντας αναπτύξει καινοτομίες από τα ερευνητικά τους αποτελέσματα ή τη νέα δράση για την ανάπτυξη των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, η αύξηση των δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα καθώς ανοίγει το δρόμο νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους επιστήμονές μας και συμβάλλει στην ανάσχεση του brain drain. Aπό την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 είναι σε ισχύ η νέα διάταξή μας όπου οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης έχουν φορολογική έκπτωση που έχει αυξηθεί από το 30% στο 100%. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα αυξήσουμε κατά πολύ τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Επίσης, απλοποιήσαμε τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων που κάνουν οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η γενική γραμματεία έρευνας και τεχνολογίας να πρέπει να απαντήσει σε προκαθορισμένο χρονικό περιθώριο. 

Ένας ακόμη στόχος είναι η σύνδεση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας. Η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική και το Τεχνολογικό Πάρκο στη Θεσσαλονίκη αποτελούν δύο εμβληματικές δράσεις του Υπουργείου. Εκεί θα φιλοξενούνται τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυών επιχειρήσεων, ερευνητές, ακαδημαϊκά ιδρύματα, τεχνοβλαστοί, επιταχυντές και θερμοκοιτίδες που θα μπορούν να δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες και να παράγονται καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων  που αποτελεί την πύλη εισόδου τους οικοσυστήματος Καινοτομίας της Χώρας. Το Μητρώο αποσκοπεί στην έρευνα και ανάπτυξη  και εξωστρέφεια των νεοφυών Ελληνικών Επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Βασικός στόχος είναι να προωθήσει τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς και τη δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς νέους επιχειρηματίες και ερευνητές και τώρα πια έχει φτάσει η κατάλληλη στιγμή να τους δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια για να αναπτύξουν τις ιδέες τους  να εξελιχθούν και να διακριθούν.’’

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!