Με 29 καταγεγραμμένες μολύνσεις χθες, η Καρδίτσα έγινε η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης σε αριθμό νέων κρουσμάτων. Ο δείκτης μολύνσεων 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, είναι 25,54, ο υψηλότερος σε όλη την Ελλάδα, μεγαλύτερος ακόμα και από αυτόν της Δυτικής Αττικής, που βρίσκεται στο 21,13 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Η αιτία της συγκεκριμένης "εκτόξευσης" εντοπίζεται κυρίως σε μια περιοχή του θεσσαλικού νομού, την κωμόπολη των Σοφάδων, και πιο συγκεκριμένα στους δύο οικισμούς Ρομά της περιοχής.

Σε συνολικό πληθυσμό 3.000 ανθρώπων στους δύο αυτούς οικισμούς, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 82 θετικά κρούσματα το τελευταίο διάστημα. Στις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής έχει σημάνει συναγερμός και έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης.

"Γίνονται επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι στους οικισμούς. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα 6 εκστρατείες ελέγχων και επαναλαμβάνονται κάθε δύο μέρες. Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση", λέει στο iatronet ο δήμαρχος Σοφάδων, Θάνος Σκάρλος (φωτογραφία κάτω) και προσθέτει: "αυστηρούς ελέγχους διενεργεί και η αστυνομία, ενώ για τους μικροπωλητές που εμπορεύονται τρόφιμα και άλλα προϊόντα στις λαϊκές αγορές υπάρχει ο όρος της προσκόμισης αρνητικού τεστ - μοριακού και όχι rapid test - προκειμένου να τους επιτραπεί να δουλέψουν".

Σε κατάσταση νιρβάνας

Τόσο στον παλιό όσο και στο νέο οικισμό Ρομά των Σοφάδων, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας από τον κορωνοϊό ήταν από ελλιπή ως ανύπαρκτα μέχρι πρόσφατα. Ο δήμαρχος δεν κάνει διαχωρισμό, και θεωρεί πως το ίδιο συνέβαινε παντού. "Πολύς κόσμος είναι σε κατάσταση νιρβάνας, τόσο στους οικισμούς των Ρομά, όσο και στους υπόλοιπους Έλληνες. Γνωρίζουμε όλοι, το βλέπουμε στους δρόμους, στις πλατείες παντού στη χώρα, ότι το δεύτερο lockdown δεν είναι κανονικό lockdown. Στους οικισμούς αυτούς υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης, γιατί ζουν 7 και 8 άτομα στο ίδιο σπίτι", ανέφερε.

Τις τελευταίες μέρες, λόγω και του φόβου που έχει προκαλέσει η "έκρηξη" των κρουσμάτων στους Σοφάδες, επιδεικνύεται περισσότερη προσοχή στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης και υπάρχει μια εικόνα σταδιακής ύφεσης. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην πόλη της Καρδίτσας και στους άλλους δήμους του νομού.

Με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ Καρδίτσας, ο δήμαρχος Σοφάδων απηύθυνε μήνυμα προς τους κατοίκους του νομού, καλώντας τον καθένα να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην υγειονομική θωράκιση της περιοχής, ακόμη και αν για αυτό απαιτηθούν δύσκολες, αλλά επιβεβλημένες αποφάσεις για το καλό του τόπου. Τόνισε πως η άγνοια αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο του κορωνοϊού, και κάλεσε τους συντοπίτες του στις γιορτές να μείνουν μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, επειδή νοιάζονται για αυτά.

Καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο της θεσσαλικής πόλης παρατηρείται μια ελάφρυνση της πίεσης σε ό,τι αφορά την προσέλευση στα ΤΕΠ και στις νέες εισαγωγές στις απλές κλινικές COVID. Η ίδια εικόνα, ωστόσο, δεν έχει αντικατοπτριστεί ακόμη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

"Οι έξι κλίνες ΜΕΘ COVID είναι γεμάτες σταθερά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αντίθετα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για νοσηλεία στις κλινικές", λέει στο iatronet ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Καρδίτσας, Κώστας Αθανασίου (φωτογραφία πάνω) και προσθέτει:

"Υπάρχει μια ελάφρυνση, αλλά το προσωπικό είναι εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο. Πέντε παθολόγοι έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό και νοσήσει. Σήμερα απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους οι τέσσερις. Δύο εξ αυτών, μάλιστα, χρειάστηκε να διασωληνωθούν και ένας παραμένει διασωληνωμένος. Έχουμε έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως πνευμονολόγων και παθολόγων".

Οι γιατροί του νοσοκομείου διατυπώνουν φόβους για πιθανή νέα αναζωπύρωση, εξαιτίας των συναθροίσεων κατά την περίοδο των γιορτών, που θα φανεί τον Ιανουάριο. "Ήδη, βλέπουμε αυξημένη κίνηση στις πλατείες, υπάρχει κάποια δραστηριότητα στην αγορά, θα ακολουθήσουν και τα εορταστικά τραπέζια. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του κόσμου να ξεσκάσει, αλλά κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ιδιαίτερη προσοχή. Δεν θέλει κανείς να έχουμε έξαρση τον Ιανουάριο", τονίζει ο κ. Αθανασίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότερα από 2.700 rapid tests σε ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα "Αλήθεια", τα αποτελέσματα των drive through τεστ που έγιναν την Κυριακή στον Δήμο Παλαμά (Προάστιο και Ιτέα), ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, από τα 132 τεστ στην Ιτέα βρέθηκε ένα θετικό, ενώ αρνητικά ήταν και τα 62 τεστ στο Προάστιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα