Δεδομένα από περισσότερους από 130.000 νοσηλευόμενους επιβεβαιώνουν ότι η COVID-19 οδηγεί σε πιο σοβαρή ασθένεια και υψηλότερα ποσοστά θανάτου από την εποχική γρίπη.

Το περιοδικό Lancet Respiratory Medicine δημοσίευσε στοιχεία, επιβεβαιώνοντας ότι σχεδόν δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο από COVID-19 από ό, τι για τη γρίπη.

Η μελέτη βασίζεται σε εθνικά δεδομένα της Γαλλίας από 89.530 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 για περίοδο δύο μηνών (μεταξύ 1ης Μαρτίου και 30ης Απριλίου 2020) και 45.819 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με εποχική γρίπη για περίοδο τριών μηνών (μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2018 και 28ης Φεβρουαρίου 2019).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 ήταν τρεις φορές υψηλότερο στο 16,9%, ενώ για τους ασθενείς με γρίπη, το ποσοστό ήταν 5,8%. 

Επιπλέον, το 16,3% των ασθενών με COVID-19 χρειάστηκε εντατική θεραπεία, σε σύγκριση με το 10,8% των ασθενών με γρίπη. Η διάρκεια διαμονής των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) διέφερε επίσης, καθώς ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύτηκαν κατά μέσο όρο 15 ημέρες, σε σύγκριση με το μέσο όρο των οκτώ ημερών για ασθενείς με γρίπη.

Οι συγγραφείς σημειώνουν διάφορους περιορισμούς στη μελέτη τους. Για παράδειγμα, οι πρακτικές δοκιμών για τη γρίπη είναι πιθανό να ποικίλλουν μεταξύ των νοσοκομείων, ενώ οι δοκιμές για την COVID-19 μπορεί να ήταν πιο τυποποιημένες. Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει ορισμένους από τους αυξημένους αριθμούς ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με COVID-19 σε σύγκριση με την εποχική γρίπη. 

Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να πούμε εάν η σεζόν της γρίπης 2018/2019 είναι αντιπροσωπευτική όλων, αν και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ήταν η πιο σοβαρή τα τελευταία πέντε χρόνια στη Γαλλία.

Σημειώνουν επίσης ότι η διαφορά στο ποσοστό νοσηλείας μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην υπάρχουσα ανοσία στη γρίπη στον πληθυσμό, είτε ως αποτέλεσμα προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού- τα ευρήματά τους ενισχύουν τη σημασία των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης και των δύο ασθενειών.

Η Δρ Pascale Tubert-Bitter, διευθύντρια έρευνας στο L'Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (Inserm) και από το Πανεπιστήμιο Paris-Saclay της Γαλλίας, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Συνολικά, τα ευρήματά μας δείχνουν σαφώς ότι η COVID-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από την εποχική γρίπη. Σε μια εποχή που καμία θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών σε ασθενείς με COVID-19, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία όλων των μέτρων φυσικής πρόληψης και υπογραμμίζει τη σημασία των αποτελεσματικών εμβολίων."

 

Πηγές:
Healtheuropa

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα