Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρόχειρου φαγητού συνδέεται με φτωχή ποιότητα ύπνου στους εφήβους, ανακάλυψε έρευνα του University of Queensland.

Ο Asad Khan δήλωσε ότι συχνή κατανάλωση αναψυκτικών και πρόχειρου φαγητού συνδέεται ισχυρά με διαταραχές ύπνου παγκοσμίως.

Η παρούσα είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει την ανθυγιεινή διατροφή και διαταραχές ύπνου σε παγκόσμια κλίμακα σε μαθητές γυμνασίου σε 64 χώρες.

Συνολικά, το 7.5% των εφήβων ανέφεραν διαταραχές ύπνου λόγω στρες, που είναι πιο συχνό στις κοπέλες.

Οι διαταραχές ύπνου αυξάνονταν με πιο συχνή κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών που συχνά περιέχουν καφεΐνη και/ή  πρόχειρο φαγητό που είναι πυκνό σε θερμίδες και με φτωχή διατροφική αξία.

Eφηβοι που έπιναν περισσότερα από 3 αναψυκτικά την ημέρα είχαν 55% υψηλότερες πιθανότητες να αναφέρουν διαταραχές ύπνου σε σχέση με όσους έπιναν ένα.

Aγόρια που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό περισσότερες από 4 ημέρες την εβδομάδα είχαν 55% υψηλότερες πιθανότητες να αναφέρουν διαταραχές ύπνου σε σχέση με όσους κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό μια φορά την εβδομάδα ενώ οι πιθανότητες στα κορίτσια ήταν 49%.

Συχνή κατανάλωση αναψυκτικών περισσότερες από 3 φορές την ημέρα και πρόχειρου φαγητού περισσότερες από 4 ημέρες την εβδομάδα συνδέονταν σημαντικά με διαταραχές ύπνου σε όλες τις χώρες εκτός από αυτές χαμηλού εισοδήματος.

Περιλήφθησαν στοιχεία175.261 μαθητών 12 έως 15 ετών από χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος στη νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική μέρη της Νότιας Αμερικής και της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Dr. Khan είπε ότι έφηβοι σε χώρες υψηλού εισοδήματος είχαν την υψηλότερη σχέση μεταξύ συχνής κατανάλωσης αναψυκτικών και διαταραχών ύπνου. Οι κοπέλες είχαν τη μεγαλύτερη σχέση μεταξύ τακτικής κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και διαταραχών ύπνου.

Ο Dr. Khan δήλωσε ότι τα ευρήματα εγείρουν ανησυχία, καθώς φτωχή ποιότητα ύπνου επηρεάζει αρνητικά την ευεξία και τη νοητική ανάπτυξη των εφήβων.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο