Ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλειος - Παντελεήμων Μποζίκας, ορίστηκε από τον υπουργό Υγείας μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Μποζίκας (φωτογραφία κάτω) έχει σπουδάσει Ιατρική στο ΑΠΘ, έλαβε την ειδικότητα το 1999 και έχει σπουδάσει στον Τομέα Νευροψυχιατρικής, Τμήμα Μορφολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γενεύης, στην Ελβετία.

Είναι διευθυντής της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, ένας από τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται επισταμένως με παγκόσμιες μελέτες που έχουν να κάνουν με το γενικό πληθυσμό, την Ψυχική Υγεία και τα μεταδοτικά νοσήματα.

"Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της Ψυχικής Υγείας του πληθυσμού, αλλά πιστεύουμε ακριβώς ότι λόγω της πανδημίας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη και αυτό κάνουμε", ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε αύξηση το 2021 κατά 62% των δαπανών Ψυχικής Υγείας.

Η αρμόδια υφυπουργός Ζωή Ράπτη, επισήμανε πως οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές. Έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες, και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες, αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου, όπως και κατάθλιψης.

Ανακοίνωσε δράσεις, οι οποίες κατευθύνονται σε 5 άξονες.

Ο πρώτος άξονας, είναι μια σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους πολίτες για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση τη γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία ανώνυμα και εμπιστευτικά στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες υγείας.

Στον δεύτερο άξονα, αναπτύσσονται προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό, με έμφαση στους ανέργους, στους ασθενείς μας με χρόνιες παθήσεις, αλλά και στα παιδιά μας και τους εφήβους.

Ο τρίτος πυλώνας, είναι ότι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας την ενότητα Ψυχική Υγεία, απλές και κατανοητές βοηθητικές συμβουλές, για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών της Covid, ένα είδος πρώτων βοηθειών ψυχικής Υγείας.

Ο τέταρτος πυλώνας, αφορά το υγειονομικό προσωπικό. Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου ένας οδηγός για τη ψυχική διατήρηση της επιδημίας, ο οποίος  εκπονήθηκε από την 1η Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Πέμπτον, ενισχύεται με προσλήψεις ψυχιάτρων οι δομές ψυχικής Υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατιστεί από προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ