H ομιλία του Ολύμπιου Παπαδημητρίου, προέδρου του ΣΦΕΕ, στο πλαίσιο του ''4ου Pharma Transformation- COVID-19 deep dive'', έχει ως εξής:

Φέτος μιλάμε για μεταμόρφωση όλης της ανθρωπότητας. Η πανδημία άλλαξε θεμελιωδώς τον τρόπο που λειτουργούμε, τις ανάγκες που καλούμαστε να ικανοποιήσουμε αλλά και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που θέτουμε. 

Οι ευχές για Καλή Υγεία απέκτησαν βαρύνουσας σημασίας περιεχόμενο και είναι φανερό περισσότερο από ποτέ, ότι η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί εχέγγυο κάθε σύγχρονης Κοινωνίας και για την ανάπτυξη της Οικονομίας ή για να είμαι πιο ακριβής, την αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούμε να δημιουργούμε και να προοδεύουμε. 

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, βλέπουμε πλέον ότι όλοι θέτουν υγεία και ψηφιακό μετασχηματισμό ως κεντρικούς άξονες ευημερίας και ανάπτυξης και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. 

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Οικονομίας που πρόσφατα παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση, αυτοί οι δύο πυλώνες ορίζονται ως απόλυτα επείγουσες προτεραιότητες. Δεν θα μπορούσε συνεπώς να μην είναι στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού συντονισμού της χώρας η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η αξιοποίηση των ψηφιακών Τεχνολογιών και στην υγεία και στη Φαρμακευτική πολιτική. 

Η επιτυχία του ψηφιακού άλματος που έγινε στη Δημόσια Διοίκηση σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα στην πανδημία, δείχνει πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Και πρέπει και να επιταχυνθεί και να επεκταθεί. 

Σαν υπεύθυνος Κοινωνικός Εταίρος, ο ΣΦΕΕ κατέθεσε πρόσφατα μια αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση προκειμένου να αποκτήσουμε ένα λειτουργικό και βιώσιμο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και μια σύγχρονη και αποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική. 

Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για την αύξηση της συνολικής αποδοτικότητας, είναι ένας από τους 7 βασικούς πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδίου για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη. Ένα προτεινόμενο στρατηγικό πλαίσιο που κατατέθηκε στην κυβέρνηση και μάλιστα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης αλλά  και μακράς εμπειρίας του κλάδου που λαμβάνει υπόψη διεθνή αλλά και ελληνικά δεδομένα, καθώς και στοιχεία που έχουν προκύψει από εξειδικευμένη έρευνα της Deloitte.  

Ενδεικτικά αναφέρω το πλαίσιο των προτεινόμενων παρεμβάσεων: ενοποίηση συστημάτων συνταγογράφησης φαρμάκων, αναλωσίμων και εξετάσεων, δημιουργία φακέλου ασθενούς και σύνδεση θεραπευτικών επιλογών με τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων για την τεκμηρίωση αποτελεσματικότητας, χρήση των δεδομένων υγείας για τον προσδιορισμό των τάσεων της δαπάνης υγείας και στο φάρμακο για τη λήψη αποφάσεων, χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση συνεχών ελέγχων, καθολική επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία, ανάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών στα νοσοκομεία, ανάδειξη της χώρας σε κέντρο ψηφιακής ανάλυσης μεγάλων δεδομένων  κ.λπ.

Πρόκειται για προτάσεις αποτελεσματικές και δοκιμασμένες σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Δράσεις που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό προσφέροντας κρίσιμα οφέλη, όπως αποδοτική εποπτεία, εξοικονόμηση πόρων, βελτιστοποίηση υπηρεσιών,  παροχή πιο ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και ενίσχυση του επιπέδου και της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης. 

Ταυτόχρονα, οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως οι σημαντικές εστίες παραοικονομίας, η απουσία οργανωμένης ΠΦΥ, η έλλειψη προσωπικού αλλά και η στέρηση αξιοποίησης σύγχρονων λύσεων διοίκησης και οργάνωσης δομών υγείας. 

Σήμερα, τα συστήματα συνταγογράφησης φαρμάκων αναλωσίμων και εξετάσεων δεν επικοινωνούν, ενώ δεν υπάρχει σε ευρεία εφαρμογή φάκελος ασθενούς- ένα πραγματικά ατέλειωτο σήριαλ εδώ και χρόνια. Επιπλέον, ένα ερώτημα που παραμένει είναι αν αξιολογούνται τα στοιχεία που συλλέγονται, αν εκτιμώνται οι θεραπευτικές τάσεις που διαμορφώνονται ώστε να οδηγούν σε λήψη αποφάσεων.

Ο ψηφιακός συντονισμός είναι κρίσιμος καταλύτης και βασικός πυλώνας για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας. Δεν είναι όμως πανάκεια. Οφείλει να αποτελέσει μέρος ενός σύγχρονου σχεδίου ισχυροποίησης της υγείας και επένδυσης στην οικονομική ανάπτυξη. 

Διαφορετικά, θα γίνει ο κούκος που δεν μπορεί μόνος του να φέρει την Άνοιξη. 

Αλλά μαζί με τις δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα χαρακτηρίζεται από προβλεψιμότητα, θα ευνοεί τον προγραμματισμό και τον σωστό σχεδιασμό, ενθαρρύνοντας στην πράξη τις επενδύσεις για Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη. 

Σήμερα,  καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν γνωρίζει την υπέρβαση που της αναλογεί είτε από τον ΕΟΠΥΥ είτε από τα νοσοκομεία. Τι να περιμένουμε άραγε με το κλείσιμο της χρονιάς;

Στις τέσσερις τελευταίες εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και σε αυτή του ΔΝΤ, αναφέρεται ότι ο μηχανισμός των υποχρεωτικών επιστροφών εφαρμόζεται με λάθος τρόπο, δημιουργεί κινδύνους και δεν είναι βιώσιμος. Βλέπουμε πως και στην πρόσφατη έκθεση Πισσαρίδη για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, γίνεται ειδική αναφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική αλλά και στην έννοια της συνυπευθυνότητας. 

Άρα πρέπει να μπει ένα όριο στο ύψος του clawback, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες. Η αδυναμία υλοποίησης ειλημμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων αλλά και η διατήρηση στρεβλώσεων του παρελθόντος επιβεβαιώνει την ατολμία για εξορθολογισμό. Ουσιαστικά, είναι εμφανής η έλλειψη στρατηγικής. 

Η μεταμόρφωση λοιπόν, που χαρακτηρίζει τη φαρμακοβιομηχανία απουσιάζει πλήρως από την πολιτική που εφαρμόζει η Πολιτεία στο φάρμακο, ενώ κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο απαραίτητη. Είναι τόσο μεγάλο το χάσμα που χωρίζει την εφαρμοζόμενη πολιτική από τη βιωσιμότητα του συστήματος, που μόνο με μία μεταμόρφωση θα μπορούσε να γεφυρωθεί. 

Τα τελευταία στοιχεία κάποιων θετικών παρεμβάσεων, όπως ένα προβλέψιμο σύστημα τιμολόγησης ή τα κίνητρα με τις υπερεκπτώσεις και του συμψηφισμού δαπανών  επενδύσεων με το clawback, ακόμη και οι αναιμικές αλλά σωτήριες οικονομικές ενισχύσεις στον προϋπολογισμό, ακυρώνονται από την αδυναμία ελέγχου των δαπανών, την καθυστέρηση ψηφιοποίησης των συστημάτων, καθώς και από την έλλειψη μηχανισμών αξιολόγησης των αποτελεσμάτων σε σχέση με τους απορροφούμενους πόρους  και με τις υπάρχουσες ανάγκες.

Είναι ευκαιρία να διδαχτούμε από την Πανδημία του Κορωνοϊού και να εκμεταλλευτούμε τη χρηματοδότηση, ώστε να αποκτήσουμε ένα πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα υγείας, μια καλά οργανωμένη ΠΦΥ, καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων με λήψη αποφάσεων που θα βασίζεται σε δεδομένα και χαρτογραφημένες  υγειονομικές ανάγκες, με μέριμνα για τη βιωσιμότητα των παρόχων, απελευθέρωση ενός κλάδου που μόνο καλό μπορεί να δώσει στην οικονομία, στηρίζοντας το υπέρτατο αγαθό της υγείας αλλά και προσφέροντας θέσεις εργασίας, επενδύσεις στην παραγωγή και στην έρευνα. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]