Ο λοιμωξιολόγος, συντονιστής του Κέντρου Αναφοράς COVID στη Βόρεια Ελλάδα και διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Συμεών Μεταλλίδης (φωτογραφία κάτω), θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος άνθρωπος που θα εμβολιαστεί αύριο κατά του COVID-19 στην συμπρωτεύουσα. Είναι  ο άνθρωπος που έχει ταυτιστεί με τη μάχη κατά της πανδημίας, εκείνος που νοσήλευσε και περιέθαλψε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, την περασμένη άνοιξη, ενώ νόσησε και ο ίδιος στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί της Τρίτης στο ΑΧΕΠΑ, και μεταξύ των πρώτων αναμένεται να είναι, επίσης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, μέλη της διοίκησης, γιατροί και νοσηλευτές του ίδιου νοσοκομείου.

Το βαν της εταιρίας που μετέφερε τις πρώτες 250 δόσεις του εμβολίου της Pfizer πέρασε στις 2 παρά 15 το μεσημέρι της Δευτέρας την πύλη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία κάτω), με τη συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης, και κλιμάκιο γιατρών το υποδέχτηκαν στην είσοδο (φωτογραφία κάτω) και παρέλαβαν το πολύτιμο δέμα, το οποίο φυλάσσεται σε ψυγείο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί προκειμένου να ξεκινήσουν αύριο το πρωί οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Μια ώρα πριν από την παραλαβή έγινε στον χώρο αυτό η γενική πρόβα, με προσομοίωση της διαδικασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί πως όλα θα είναι έτοιμα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρόκειται να γίνουν αύριο και κάθε μία από τις επόμενες μέρες 40 ως 50 εμβολιασμοί υγειονομικών. Όπως είπε ο κ. Μεταλλίδης, μετά τις 4 Ιανουαρίου αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη ροή τροφοδοσίας, που θα επιτρέψει τον εμβολιασμό περίπου 200 - 250 ατόμων καθημερινά. Την Πρωτοχρονιά, αναμένεται να αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη, μεγάλη παρτίδα εμβολίων, τα οποία θα φυλαχθούν στους ειδικούς υπερκαταψύκτες στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, στην περιοχή  του Ωραιοκάστρου. Από εκεί θα αρχίσει σταδιακά η τροφοδοσία των νοσοκομείων της πόλης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Στόχος είναι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εμβολιαστεί το σύνολο των υγειονομικών που έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να το κάνουν. 

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Χαράλαμπο Κοροξενό, το ποσοστό αποδοχής στο σύνολο του προσωπικού βρίσκεται σήμερα στο 64,8%. Τα ποσοστά είναι σημαντικά μεγαλύτερα στους γιατρούς και κάτω του 50% στους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό, όπου υπάρχει ακόμη προβληματισμός και επιφυλακτικότητα.

Σε Λάρισα, Γιάννενα, Ιωάννινα, Πάτρα

Το ίδιο βαν που έφτασε στη Θεσσαλονίκη, είχε κάνει στάση στη Λάρισα στις 12 το μεσημέρι, όπου παρέδωσε 51 φιαλίδια που αντιστοιχούν σε 250 δόσεις εμβολίων, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.

Και εκεί, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν το πρωί της Τρίτης και μεταξύ των πρώτων θα είναι μέλη της διοίκησης και εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων, ενώ σε μια συμβολική κίνηση έχει απευθυνθεί πρόσκληση και σε εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων της πόλης, όπως στον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο

Και στη Λάρισα, το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα ξεπερνά το 50%, με αυτό των γιατρών να προσεγγίζει το 70%.

Νωρίς το μεσημέρι, είχαν φτάσει 250 δόσεις εμβολίων στην Πάτρα και άλλες τόσες στα Ιωάννινα.  Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν είναι ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, και ο λοιμωξιολόγος Μάρκος Μαραγκός.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί αύριο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο Πανεπιστημιακό Πάτρας η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΑΧΕΠΑ ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο Πανεπιστημιακό Λάρισας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή