Ερευνητές του University of Turku, ανακάλυψαν το είδος νευρολογικών μηχανισμών που βρίσκονται στη βάση της συναισθηματικής αντίδρασης στη μουσική. Ζήτησαν από 102 εθελοντές να ακούσουν μουσική που προκαλεί συναισθήματα.  ενώ η εγκεφαλική λειτουργία απεικονίστηκε σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να χαρτογραφήσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν τα διαφορετικά συναισθήματα που προκαλεί η μουσική χωρίζονται το ένα από το άλλο.

Ο Vesa Putkinen, με βάση την ενεργοποίηση του ακουστικού και κινητικού φλοιού. μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια αν ο συμμετέχων άκουγε χαρούμενη ή λυπητερή μουσική. Ο ακουστικός φλοιός επεξεργάζεται τα ακουστικά στοιχεία της μουσικής- όπως ο ρυθμός και η μελωδία. Η ενεργοποίηση του κινητικού φλοιού μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με το γεγονός ότι η μουσική εμπνέει αισθήματα κίνησης στους ακροατές, ακόμα και όταν ακούν μουσική ενώ στέκονται ακίνητοι στο μαγνητικό τομογράφο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ποιες περιοχές ενεργοποιήθηκαν όταν οι συμμετέχοντες είδαν video που προκάλεσε ισχυρά συναισθήματα και εξέτασαν αν ενεργοποιούνταν οι ίδιες περιοχές όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν μουσική που προκαλούσε συναισθήματα.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα συναισθήματα που προκαλούνται από τις ταινίες και τη μουσική βασίζονται σε ένα βαθμό στη λειτουργία διαφορετικών μηχανισμών στον εγκέφαλο.

Οι ταινίες για παράδειγμα, ενεργοποιούν τις βαθύτερες περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τα συναισθήματα στην καθημερινή ζωή. Η ακρόαση μουσικής δεν ενεργοποίησε ισχυρά αυτές τις περιοχές ούτε η ενεργοποίησή τους διαχώρισε τα συναισθήματα που προκάλεσε η μουσική το ένα από το άλλο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ταινίες μπορούν πιο ρεαλιστικά να αντιγράψουν γεγονότα της ζωής που προκαλούν συναισθήματα και έτσι να ενεργοποιούσουν τους εγγενείς συναισθηματικούς μηχανισμούς. Όσον αφορά τα συναισθήματα που προκαλούνται από τη μουσική, βασίζονται στα ακουστικά χαρακτηριστικά της μουσικής και χρωματίζονται από το προσωπικό ιστορικό και πολιτισμικές επιρροές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα