Oι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ  επιμολύνονται πιο συχνά σε σχέση με τους λευκούς από τον κορωνοιό. Και πεθαίνουν επίσης πολύ συχνότερα από την νόσο. Ήδη την άνοιξη, ο αριθμός θνησιμότητας των έγχρωμων σε πολλά μέρη των ΗΠΑ αυξήθηκε στο διπλάσιο. Η μελλοντική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, στηλιτεύει, με ανάρτησή της στο twitter, τον ρατσισμό στο αμερικανικό σύστημα Υγείας.  

Η Harris αναφέρεται στο tweet της στον θάνατο μίας αμερικανίδας ιατρού που είχε μολυνθεί από κορωνοιό. "Αυτή την τραγωδία βιώνουν οι έγχρωμες γυναίκες, των οποίων η ανησυχία και ο πόνος  στο σύστημα Υγείας μας υποβαθμίζεται και αγνοείται. Πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση", έγραψε.

Η νοσούσα από COVID – 19 ιατρός, Susan Moore, πέθανε, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, στις 20 Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο της Indiana. Σε βίντεο που είχε αναρτήσει πριν από δύο εβδομάδες από το κρεββάτι του νοσοκομείου, είχε πει πως είχε τύχει κακής περίθαλψης στο νοσοκομείο, όπως ανέφερε το περιοδικό “Essence”.

Εκλιπαρούσε για μία εξέταση - CT και δεν είχε λάβει το φάρμακο Remdesivir που επιθυμούσε. Αργά το βράδυ είπε πως ένας λευκός γιατρός είχε θελήσει να την απομακρύνει από το νοσοκομείο. "Έτσι πεθαίνουν οι Αφροαμερικανοί όταν στέλνονται στο σπίτι και δεν ξέρουν πώς να αγωνιστούν και να παλέψουν", είπε η ιατρός με δάκρυα στα μάτια.

"Αυτό το σύστημα έχει όνομα: Ρατσισμός"

Την Κυριακή, άλλες τέσσερις έγχρωμες γυναίκες ιατροί είχαν στηλιτεύσει στην εφημερίδα "Washington Post" ανισότητες στην παροχή υγείας. Η νόσος COVID – 19 αποκάλυψε και έφερε στην επιφάνεια τις διαρθρωτικές ανισότητες στις οποίες είναι εκτεθειμένοι οι Αφροαμερικανοί  στις ΗΠΑ. "Μολύνονται και πεθαίνουν πολύ πιο συχνά από τους λευκούς."

Το βίντεο της Moore δίνει μία εικόνα αυτών των ανισοτήτων. Η εμπειρία της επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένα σύστημα που κατανέμει τις αξίες βάσει του χρώματος του δέρματος. "Αυτό το σύστημα έχει ένα όνομα: Ρατσισμός".

Ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από νωρίς στην πανδημία, ότι ο κορωνοιός χτυπά στις ΗΠΑ τις μειονότητες πολύ περισσότερο από ό,τι άλλους Αμερικανούς.

Ο διευθυντής του νοσκομείου στην Indiana, Dennis Murphy, έγραψε ότι είναι βαθύτατα θλιμένος για τον θάνατο της Moore. Δεν πιστεύει  εντούτοις ότι δεν παρασχέθηκε η κατάλληλη περίθαλψη και ιατρκή βοήθεια.

"Είμαι όμως ανήσυχος για το ότι δεν έχουμε το ανάλογο μέτρο συμπόνοιας και σεβασμού για να επιδιώξουμε να καταλάβουμε τι έιναι πιο σημαντικό για τους ασθενείς. Οι διακρίσεις στο νοσοκομείου του πρέπει να καταπολεμηθούν", είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο