Ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn, και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), Lothar Wieler, εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον των δημοσιογράφων για τελευταία φορά σε συνέντευξη τύπου το 2020. Με τον τρόπο αυτό, κάλεσε τους  πολίτες να προετοιμάζονται για παράταση του lockdown. Οι περιορισμοί θα συνεχιστούν αναμφίβολα και μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι περιορισμοί κατά του κορωνοιού πρέπει να παραταθούν εν μέρει ακόμη και μετά την προθεσμία της 10ης Ιανουαρίου. Βάσει της αύξησης του αριθμού των θανάτων, ο Jens Spahn δεν βλέπει κανένα λόγο λήξης του συναγερμού. "Δεν βλέπω πώς μπορούμε να επιστρέψουμε στην κατάσταση προ του lockdοwn", δήλωσε ο Spahn σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του RKI, Lothar Wieler, σήμερα το πρωί στο Βερολίνο.

Την ερχόμενη Τρίτη θα αποφασιστούν τα μέτρα

Χθες το βράδυ ο Spahn ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στο ARD. Εις ότι αφορά τον περιορισμό της πανδημίας είπε ότι η Γερμανία είναι "μακριά ακόμη από εκεί που πρέπει να είναι". Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα υπάρξουν "αναμφίβολα μέτρα" και μετά τις 10 Ιανουαρίου. Σε ποιο βαθμό, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι τοπικές κυβερνήσεις στην προγραμματισμένη συνδιάσκεψή τους την ερχόμενη Τρίτη.

Δυσπιστία για το άνοιγμα των σχολείων

Ο Spahn παρουσιάζεται  σκεπτικός σχετικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος σχολείων και παιδικών σταθμών, όπως ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού της Βάδης-Βυρτεμβέργης Susanne Eisenmann (CDU) για τα μέσα Ιανουαρίου.

"Καλύτερα μια εβδομάδα παραπάνω από μια εβδομάδα λιγότερη", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στην σημερινή συνέντευξη Τύπου. "Απέχουμε ακόμη πολύ από την κανονικότητα. Ως εκ τούτου, είναι επίσης αναγκαίο να μειωθούν οι επαφές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Θα είναι πιθανότατα η "πιο ήσυχη Πρωτοχρονιά" που θα έχει ζήσει ποτέ η Γερμανία.

Εμβολιασμός: Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες 

Για όσους θέλουν να εμβολιαστούν, ο Spahn συνέστισε υπομονή. "Το εμβόλιο είναι ακόμη σε έλλειψη παγκοσμίως", είπε. Εντούτοις, περισσότερες δόσεις του εμβολίου της  Biontech / Pfizer όπως και άλλα εμβόλια θα είναι σύντομα διαθέσιμα. Η έγκριση του εμβολίου της Moderna σε επίπεδο ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιανουαρίου. Αναμένεται  επίσης ταχεία και διεξοδική έγκριση στην ΕΕ για το εμβόλιο της Astra Zeneca, δήλωσε.

"Η έναρξη του εμβολιασμού ήταν επιτυχής", ανέφερε ο υπουργός μετά την έναρξη των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ την Κυριακή. Περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια δόσεις θα παραδίδονταν στη Γερμανία μέχρι τέλος του 2020, και περισσότεροι από 60.000 Γερμανοί, ειδικά σε οίκους ευγηρίας, έχουν ήδη εμβολιαστεί.

"Ας δώσουμε τώρα το προβάδισμα σε εκείνους που χρειάζονται περισσότερο τον εμβολιασμό, επειδή τους προστατεύει καλύτερα", δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους ηλικιωμένους, σε όσους χρειάζονται φροντίδα, αλλά και τους φροντιστές.

Ο υπουργός κάλεσε ρητά τους γιατρούς και τις νοσοκόμες να εμβολιαστούν: "Είναι εντολή της κοινής λογικής να εμβολιαστούν" τόνισε. Ο Spahn συνέχισε λέγοντας ότι "ο εμβολιασμός είναι η διέξοδος από την πανδημία."

Ο Lothar Wieler αμβλύνει τις ελπίδες για σύντομη ανοσία της αγέλης

Μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στη Γερμανία, ο επικεφαλής  του RKI, Lothar Wieler, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Tύπου για ενδεχόμενη αμέλεια στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.

"Παρά τον εμβολιασμό, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες και να περιορίσουμε τις επαφές μας τους επόμενους μήνες", ανέφερε.

Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες  να μην ταξιδεύουν, και να συναντούν όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους – και αυτό να γίνεταιι μόνο με τα ίδια πρόσωπα και σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας