Άγνοια για την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου συναίνεσης, που καλούνταν να υπογράψουν πριν τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί του νοσοκομείου Καρδίτσας, και προειδοποιούσε ακόμα και για πιθανές θανατηφόρες παρενέργειες, δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας, Δημήτρης Κεχαγιάς, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από αίτημα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Μιλώντας σε συνεργάτες του, ο κ. Κεχαγιάς υποστήριξε πως δεν ήξερε για το συγκεκριμένο έγγραφο και το περιεχόμενό του, για το οποίο πιθανώς όπως είπε μερίμνησε η Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, ο ίδιος ως επικεφαλής αποδέχτηκε πως έχει την τελική ευθύνη και υπέβαλλε την παραίτησή του έπειτα από το αίτημα του υπουργού.

Το τι πραγματικά συνέβη θα αποκαλύψει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχτηκε για το συμβάν που διατάχτηκε από την 5η Υγειονομικής Περιφέρειας. Τη διενέργειά της ανέλαβε ο υποδιοικητής της ΥΠΕ, Σταύρος Παπαγεωργίου, ο οποίος κατάγεται από την Καρδίτσα, και σύμφωνα με πληροφορίες έχει την εντολή να παραδώσει το πόρισμά του ως την ερχόμενη Παρασκευή.

Το επίμαχο έγγραφο, που προκάλεσε σάλο, βρισκόταν στο τραπεζάκι της αίθουσας που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο Καρδίτσας για τους πρώτους εμβολιασμούς και καλούνταν να το υπογράψουν οι προσερχόμενοι γιατροί και νοσηλευτές πριν τον εμβολιασμό τους.

Στην πρώτη παράγραφο του εγγράφου αναφερόταν πως "Συναινώ να εμβολιαστώ για τον κορωνοϊό, παρ΄ όλο που μέχρι τώρα δεν είναι γνωστές όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο, ακόμη και θανατηφόρες".

Στην δεύτερη επιλογή, που απευθυνόταν σε όσους αρνούνταν τον εμβολιασμό, αυτοί καλούνταν να υπογράψουν κάτω από το κείμενο που ανέφερε: "Δεν συναινώ να εμβολιαστώ για τον κορωνοϊό για προσωπικούς λόγους και αναλαμβάνω την ευθύνη, ακόμη κι αν γνωρίζω τους κινδύνους της νόσου".

Στο τέλος του εγγράφου υπήρχε χώρος για υπογραφή τόσο του εμβολιαζόμενου ή μη ατόμου, όσο και ενός μάρτυρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το εσωτερικό του νοσοκομείου, οι περισσότεροι από τους υγειονομικούς υπέγραψαν το έγγραφο χωρίς καν να διαβάσουν το περιεχόμενο. Κάποιος από όσους το διάβασαν προφανώς έκανε την διαρροή στην ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έκανε την δημόσια καταγγελία. "Τρομοκρατούν τους συναδέλφους και τον κόσμο, με αποτέλεσμα να προβληματίζεται εάν θα πρέπει να συμμετέχει στον εμβολιασμό", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας και έδωσε εντολή στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί η διακίνηση του εγγράφου, που παραβαίνει τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και να αποδοθούν ευθύνες.

"Είναι αυτονόητο πως το εν λόγω απαράδεκτο έγγραφο ανακλήθηκε άμεσα", επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Υγείας, ενώ όπως έκανε γνωστό ο Β. Κικίλιας, του υποβλήθηκε η παραίτηση του διοικητή.

Ο Δημήτρης Κεχαγιάς είναι οικονομολόγος και ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2019, στη θέση του 80χρονου πολιτευτή από τα Τρίκαλα, Κώστα Πατέρα, ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν δηλώσεις του για τους λόγους του διορισμού του.

Δήλωση

Το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Κεχαγιάς εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

"Σε συνέχεια της υποβληθείσας παραίτησής μου, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του υπουργού Υγείας, θα προβώ σε αναλυτικές δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα μετά την ολοκλήρωση της διενεργούμενης ΕΔΕ.

Επί του παρόντος, όμως, δηλώνω κατηγορηματικά ότι επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου κατά όσων ψευδώς και με δόλο, παρότι γνωρίζουν την αλήθεια, διακινούν την πληροφορία ή δηλώνουν ότι ήμουν, είτε διακινητής είτε σε γνώση της διακίνησης του επίμαχου εγγράφου συναίνεσης εντός του νοσοκομείου. Τους καλώ να ανακαλέσουν".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024