Διαφορετικές προσεγγίσεις παρατηρούνται μεταξύ κυβερνητικών στελεχών στο θέμα της διά ζώσης επαναλειτουργίας των σχολείων.

Η υπουργός Υγείας Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε - πριν από λίγο - πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα λειτουργήσουν κανονικά από τη Δευτέρα. Σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρονται τα εξής:

"Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Αύριο, Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης".

Με δηλώσεις που έκαναν νωρίτερα στον Σκάι, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Υγείας άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων για την πανδημία και ανοίγματος των σχολείων με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Επιτροπή

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βασίλη Κικίλια:

"Η εισήγηση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν κατ’ αρχάς τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία. Από εκεί και πέρα, όπως είπε σωστά ο υπουργός, κ. Γεραπετρίτης, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Κάναμε μία τιτάνια προσπάθεια να πάμε μαζί με την ελληνική κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες. Είναι επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια. Ο κόσμος ακούει τους ειδικούς, ακούει το Υπουργείο Υγείας, ακούει την Κυβέρνηση και έχει συμβαδίσει μαζί τους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη. Και αυτό θα θέλαμε να το προασπίσουμε μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας.

Αν αλλάξει το οτιδήποτε, αυτό θα προέρχεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις που κάνει μόνιμα η επιτροπή".

Στον ίδιο σταθμό, μίλησε για το θέμα και η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας τα εξής:

"Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης