Δυο φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή ενός στους 12 ασθενείς σε ΜΕΘ με σοβαρή Covid, ανακάλυψαν ερευνητές.

Το βρετανικό σύστημα υγείας της Βρετανίας NHS θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το tocilizumab για την αντιμετώπιση ασθενών με κορωνοιό από την Παρασκευή, καθώς αποτελέσματα σε 800 ασθενείς επιβεβαίωσαν ότι το φάρμακο έχει οφέλη, πιθανόν μειώνοντας τον σχετικό κίνδυνο θανάτου κατά 24%.

Άλλο φάρμακο για την αρθρίτιδα, το sarilumab, φαίνεται να κάνει το ίδιο, όχι μόνο σώζοντας ζωές αλλά μειώνοντας το χρόνο νοσηλείας στη ΜΕΘ.

Αρχικά αποτελέσματα από διεθνή δοκιμή, προηγουμένως υπέδειξαν ότι το tocilizumab θα μπορούσε να βελτιώνει το αποτέλεσμα για ασθενείς με απειλητική για τη ζωή λοίμωξη από κορωνοιό. Ωστόσο, άλλες δοκιμές έδωσαν μεικτά αποτελέσματα.

Τα νέα αποτελέσαντα, που ακόμα δεν έχουν αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, προέρχονται από την κλινική δοκιμή Remap-Cap, που έγινε σε περισσότερους από 3.900 ασθενείς με κορωνοιό σε 15 χώρες.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ερευνητές τυχαιοποίησαν ασθενείς με Covid να λάβουν τη συνήθη αγωγή ή ενδοφλέβια έγχυση tocilizumab ή sarilumab, εντός 24 ωρών από τότε που εισήχθησαν σε ΜΕΘ και μπήκαν σε μηχανική υποστήριξη. Λιγότεροι έλαβαν το sarilumab έναντι του tocilizumab.

Οι ερευνητές στη συνέχεια, παρακολούθησαν την πρόοδο των ασθενών για τουλάχιστον 21 ημέρες.

Tα αποτελέσματα από 792 ασθενείς σε 6 χώρες, αποκαλύπτουν ότι το tocilizumab και το sarilumab μείωσαν τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ενώ η θνητότητα στο νοσοκομείο ήταν στο 35.8% σε ασθενείς που έλαβαν τη συνήθη περίθαλψη, έφτασε στο 28.0% σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το tocilizumab και στο  22.2% σε ασθενείς που έλαβαν sarilumab.

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα για τα δυο φάρφμακα, η θνητότητα  στο νοσοκομείο ήταν 27.3% ή 24% σχετική μείωση σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε τη συνήθη αγωγή.

Ο καθηγητής Anthony Gordon, του  Imperial College London, δήλωσε ότι με αγωγή σε 12 ασθενείς σώζεται ένας και αυτό είναι μεγάλο αποτέλεσμα. Η ομάδα επίσης διαπίστωσε ότι όσοι  έλαβαν tocilizumab ή sarilumab ανέρρωσαν πιο γρήγορα φεύγοντας από τη ΜΕΘ (7-10 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με όσους έλαβαν τη συνήθη αγωγή).

 

Πηγές:
https://khn.org/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης