Η καθημερινή κατανάλωση χαμομηλιού μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη τύπου ΙΙ, όπως η απώλεια όρασης και η βλάβη στα νεύρα και στα νεφρά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ιαπωνία έδωσαν εκχύλισμα χαμομηλιού σε ποντίκια. Το εκχύλισμα φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μπλοκάρει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που σχετίζεται με την ανάπτυξη επιπλοκών του διαβήτη.

Ερευνητές θεωρούν πως τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στο ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’ αυξάνουν τις ελπίδες για ανάπτυξη νέων φαρμάκων όσον αφορά την καταπολέμηση του διαβήτη.

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται σαν θεραπεία για ποικιλία προβλημάτων, όπως το στρες, το κρυολόγημα και οι κράμπες της περιόδου.

Οι ερευνητές, του Πανεπιστημίου Toyama, με επικεφαλής τον Atsushi Kato, έδωσαν εκχύλισμα χαμομηλιού σε ομάδα διαβητικών ποντικών για 21 μέρες και συνέκριναν τα αποτελέσματα με ομάδα ελέγχου ποντικών που ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή.

Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα ζώα που κατανάλωσαν το εκχύλισμα χαμομηλιού, το οποίο φάνηκε να περιορίζει την παραγωγή σακχάρου στο συκώτι.

Τα πειράματα επίσης έδειξαν μειωμένη δραστηριότητα ενός ενζύμου, της ρεδουκτάσης της αλδόζης, σε δείγματα ιστού, της ομάδας ποντικών που κατανάλωσε το εκχύλισμα.

Το ένζυμο αυτό βοηθά να μετατραπεί η γλυκόζη σε σορβιτόλη. Σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ, η δραστηριότητα της ρεδουκτάσης της αλδόζης αυξάνει όσο αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ωστόσο, η σορβιτόλη δεν μετακινείται εύκολα στις κυτταρικές μεμβράνες και μπορεί να συσσωρευτεί σε μεγάλη ποσότητα, ειδικά στο μάτι και στα νευρικά κύτταρα όπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Η Dr Victoria King, του Ιδρύματος 'Διαβήτης' στη Βρετανία, δήλωσε πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουν οι επιστήμονες σε συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο του χαμομηλιού στην καταπολέμηση των επιπλοκών του διαβήτη.

Το Ίδρυμα δεν θα συνιστούσε στους ανθρώπους με διαβήτη να αυξήσουν την πρόσληψη χαμομηλιού ακόμα.

Πηγές:
'Journal of Agricultural and Food Chemistry'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο