Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19.

Το σκεύασμα έχει ήδη πάρει το πράσινο φως και χορηγείται στη Μεγάλη Βρετανία.

Οπως έκανε γνωστό ο EMA, το αίτημα θα εξεταστεί με επιταχυνόμενες διαδικασίες. Η απόφαση μπορεί να εκδοθεί έως τις 29 Ιανουαρίου, σε ειδική συνεδρίαση.

Η έγκριση του συγκεκριμένου εμβολίου είναι κρίσιμη καθώς, αφενός, δεν απαιτεί τις ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης αυτού των Pfizer/BioNTech (-70 βαθμοί Κελσίου) και αφετέρου, μπορούν να παραδοθούν γρήγορα πολύ μεγάλες ποσότητες. 

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις. Ειδικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι «η αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο #COVID19 από την AstraZeneca προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σήμερα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε πιο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Θα ακολουθήσει ταχεία αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας».

 

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα