Τον Μάιο, η παρασκευάστρια εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης II/III EPIC-PEP.
Στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία, οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Τζένιφερ Χάμοντ διερεύνησαν τον βαθμό στον οποίο η λήψη του paxlovid προστατεύει από τη μόλυνση εάν το άτομο είχε έρθει σε επαφή με άτομο που ζούσε στο ίδιο νοικοκυριό και έπασχε από CoViD εντός 96 ωρών πριν από την τυχαιοποίηση.
Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης είναι πλέον διαθέσιμα και έχουν δημοσιευθεί στο "New England Journal of Medicine".
Συνολικά 2736 συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες: 921 έλαβαν θεραπεία με paxlovid για πέντε ημέρες και 917 για δέκα ημέρες μετά την έκθεση σε CoViD.
Τα 898 άτομα της τρίτης ομάδας έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν μέχρι την 14η ημέρα. Για την ανίχνευση της λοίμωξης χρησιμοποιήθηκε μια δοκιμή RT-PCR ή μια ταχεία εξέταση αντιγόνου. Τα σημαντικά αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με στατιστική ανάλυση σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, αλλά ωστόσο σημαντικό.
Συνολικά, το 2,6% των συμμετεχόντων στην πρώτη ομάδα είχαν μολυνθεί μέχρι την 14η ημέρα και το 2,4% στη δεύτερη ομάδα. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, μόλυνση ανιχνεύθηκε στο 3,9% των συμμετεχόντων. Οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.
Η συνεπαγόμενη μείωση του κινδύνου σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν 29,8 % για τους συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία για πέντε ημέρες και 35,5 % για τους συμμετέχοντες που έλαβαν Paxlovid για δέκα ημέρες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ν. Τσούλος: Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν την ανάγκη της πληροφορίας που παρέχουν οι βιοδείκτες
Οι νέοι Influencers παρουσιάζουν κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα
Αναψυκτικά διαίτης: Είναι βλαβερά;