Το δραστικό συστατικό της ασπιρίνης, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, και ο ενεργός μεταβολίτης του, το σαλικυλικό οξύ, καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 κατά 10 έως 100 φορές, σύμφωνα με μια πρόσφατη in vitro μελέτη. 

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ASS) έχει ήδη δείξει σε κυτταροβιολογικές μελέτες ότι μπορεί να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό πολλών ιών.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται αναπνευστικοί ιοί RNA όπως οι ρινοϊοί, οι αναπνευστικοί συγκυτιακοί ιοί ή οι ιοί της γρίπης.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Nina Geiger από το Πανεπιστήμιο Julius Maximilian του Würzburg διερεύνησε τώρα τις επιδράσεις τoυ ASS στους ιούς SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Vaccines" και η Bayer ενημερώνει σχετικά με δελτίο τύπου.

Στην τρέχουσα in vitro μελέτη, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν πρώτα διάφορες καλλιέργειες κυττάρων και τμήματα ακριβείας ανθρώπινων πνευμόνων με ASS ή τον ενεργό μεταβολίτη του σαλικυλικού οξέος (SS) πριν τα μολύνουν με SARS-CoV-2.

Τόσο το ASS όσο και το SS κατάφεραν να καταστείλουν τον ιικό πολλαπλασιασμό των κορονοϊών έως και δύο τάξεις μεγέθους με τρόπο που να εξαρτάται από τον κυτταρικό τύπο. Το SS ανέστειλε τον ιικό πολλαπλασιασμό πιο έντονα (παράγοντας 100) από τον ASS (παράγοντας 10).

Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν πού ακριβώς δρουν το ASS και το SS για να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι ουσίες δεν παρεμβαίνουν στην είσοδο του ιού, αλλά στα στάδια της αντιγραφής πριν ή κατά τη διάρκεια της γονιδιακής έκφρασης και υποδεικνύουν ότι ένα σχετικό με την αντιγραφή μονοπάτι σηματοδότησης SARS-CoV-2 πιθανώς καταστέλλεται εντός των κυττάρων.

Εντούτοις τα αποτελέσματα από τα συστήματα κυτταροκαλλιέργειας δεν μπορούν πάντα να μεταφραστούν σε ενεργές θεραπείες, παραδέχεται η  Bayer. 

Ωστόσο, η παρούσα δημοσίευση επιβεβαιώνει την αντιιική δράση του ASS όχι μόνο σε διάφορες κυτταρικές καλλιέργειες που προέρχονται από ζώα και ανθρώπους, αλλά και σε ένα σύστημα αναπαραγωγής που πλησιάζει τον ασθενή, τα τμήματα του ανθρώπινου πνεύμονα.

Εδώ, το SS έδειξε επίσης ισχυρότερες αντιιικές ιδιότητες από το ASS. Η εταιρεία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Aspirin® θα μπορούσε να είναι ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος για μια πρόσθετη επιλογή αντιιικής θεραπείας στην αντιμετώπιση της CoViD-19.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη